"Средиземноморска туристическа диета" е поредица на Lifestyle.bg и Exotic Holiday, която ще ни накара да погледнем с други очи на Средиземно море. Защото ще се обърнем към него от бреговете на Африка, които предлагат перфектни плажове, вековна история, десетки култури, ароматни кулинарни традиции и туризъм на атрактивни цени.

Привечер в центъра на едномилионен Маракеш. Групи хора се скупчват около незнайна атракция, идват нови и нови, а любопитството ни става все по-голямо. Защото не можем да видим какво е предизвикало вниманието им.

Би могло да е всичко - намираме се на Джема Ел Фна, вековният площад в града, където денем се разполагат дресьори на животни и укротители на кобри, а нощем...

Нощем попадаме в приказка. Такава разказва и човекът, обграден от тълпите хора, които нямат търпение да научат нова история за геройства, беди, приключения и перипетии. И едва ли точно в този миг в Маракеш има нещо по-интересно от това - кой друг град на света може да се похвали с разказвачи на приказки?

Снимка 538205

Източник: iStock

Червеният град

Намираме се в сърцето на Мароко, в шарения, миризлив, забързан, ароматен, мързелив и приказен Маракеш. А легендарният му площад след залез е буквално главозамайващ - освен разказвачите на приказки, тук местните се събират за импровизирана борба в свободен стил, за рисуване на татуировки с къна, за хапване на някоя от стотици апетитно миришещи сергии.

А те предлагат току-що изцеден сок от портокали, месо от камила, варени охлюви - местен специалитет, както и добре познатите ни тажини, под чийто островърх похлупак може да се крие всичко. Трудно е да прекосиш Джема Ел Фна без да приканят към някоя сергия, без смугла жена да те придърпа с увещания да изрисува ръцете ти.

Снимка 538203

Източник: iStock

За да не се загубим наистина тук, е препоръчително да имаме гид. А какъв по-добър от екскурзовода Мишо Иванов, чиято страст е именно Мароко, а съвсем наскоро очакваме излизането на книгата му, посветена на кралството.

Твърде дълго останахме на площада, а в Маракеш има още толкова неща за виждане, опитване и помирисване. Като тези в берберските аптеки из медината, които предлагат местни подправки, натурална козметика, нетрадиционна медицина, както и прочутото за Мароко арганово масло.

Снимка 538209

Източник: iStock

Или няколко разкошни градини насред жежките улици - Мажорел, която последно е била притежание на Ив Сен Лоран, паркът в андалусийски стил "Лайла Хасна" или градините Менара с огромно изкуствено езеро, изградено през 12 век.

Планината

Маракеш може да остане зад гърба ни, но пред нас виждаме червеникавия му отенък, дал прякора му "Червения град". Защото голяма част от него е изграден с камъни и пясък от близките Атласки планини. В тях се намира Уарзазат, към когото сме тръгнали, но преди това минаваме през Айт Бен Хаду.

Снимка 538206

Източник: iStock

Укрепеното селище е от най-добре съхранените примери за мароканска глинена архитектура и поредното приказно място в кралство Мароко. Нищо чудно, че тук са снимани сцени от "Мумията", "Гладиатор", "Исус от Назарет". Като кино център обаче се слави Уарзазат - доста по-голям, но с подобна архитектура и берберско население, градът е бил декор за "Последното изкушение на Христос", "Небесно царсктво", "Александър", "Принцът на Персия". Сянката на Атлас може и да се извисява над него, но Уарзазат е известен и като Вратата към пустинята. Защо ли?

Пустинята

Защото оттук започва пътят ни към Сахара под вещото водачество на Exotic Holiday. Може и да минаваме през няколко прохладни оазиса и внушителните скали на планината, но крайната ни цел са дюните на Ерг Чеби.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис и защо си струва да посетим страната през лятото на 2021 г.

Средиземноморска туристическа диета: Тунис

Защо това е нашата дестинация-фаворит за лятото

И ако в Тунис Сахара е равна и приветлива с бяло-сивия си пясък и солени езера, тук ни очакват огромни златисти дюни досущ като картините, които се появяват в ума ни при думата "пустиня". Можем да й се наслаждаваме дори от прозореца на хотела, разположен в началото на дюните.

Или пък с дълга разходка с камили, която е единственият начин да навлезем навътре в пясъците - мароканците пазят Сахара и не позволяват преминаването през дюните с превозни средства. Има защо - няма тишина на планетата като тази на нощ сред Сахара!

Снимка 538207

Източник: iStock

По стъпките на императорите

Какво би било посещението ни на Мароко без да сме видели вековните имперски столици на страната. Маракеш е неизчерпаем откъм гледки и изживявания, но от пустинята се отправяме към Фес. Винаги сме го свързали с това, че е домът на най-стария непрекъсвал дейността си университет в света - Карауин, основан през 9-и век.

Фес обаче се слави и като "африканската Атина", като градът с най-старата работилница за боядисване на кожи в света и с най-голямата пешеходна зона със своите над девет хиляди пешеходни улички в медината. В близост до него са една бивша и настоящата столица на Мароко - Мекнес и Рабат.

Снимка 538208

Източник: iStock

Векове история се крият под всеки камък в тях и едва ли бихме могли да видим най-важното без помощта на опитни гидове, каквито са тези на Exotic Holiday. А те няма да ни позволят да си тръгнем от Мароко без да сме видели и Казабланка, изправила белия си силует на ръба на Атлантическия океан.

Актуалните предложения за екскурзии на Екзотик Холидей до Мароко може да видите тук.