Косата е един от символите на женствеността, особено красивата, здрава и дълга коса. Тя обаче изисква доста грижи, в които се включва и редовното подкъсяване на цъфтящите крайчета.

Ако заради него (или заради прекомерно третиране) все не успяваме да достигнем желаната дължина, то може да се възползваме от следните трикове, които ще подпомогнат растежа на косата само в рамките на няколко седмици.

Миене

Знаем, че не е добра идея да мием косата си всеки ден, защото по този начин отмиваме естествените масла и не подобряваме, а влошаваме състоянието й.

Неправилно подбраният шампоан също може да забави растежа. Не бива да прекаляваме и с неговото количество. Важно е струята на водата да не е прекалено силна, а температурата й - прекалено висока. Винаги трябва да изплакваме със студена вода, за да затворим порите.

Снимка 456858

Източник: iStock

Четка/гребен

С какво решим косата си също има голямо значение. Най-лесният начин да забравим за дългата коса, за която си мечтаем, е да я накъсваме и увреждаме ежедневно. 

Сресването подобрява кръвообращението на скалпа, като по този начин стимулира и растежа. Четките с естествен косъм са най-щадящи и нанасят най-малко вреда, затова най-добре да се спрем на тях.

Термична обработка

Именно тя е най-големят враг на здравата и дълга коса, но ни изглежда почти невъзможно да минем без нея. Сешоарите, пресите и машите увреждат структурата на косъма и го дехидратират, което пречи на растежа.

Снимка 456860

Източник: iStock

Най-малкото, което можем да направим, е да използваме спрей за топлинна защита. А най-доброто - да ограничим до минимум третирането с уреди и винаги, когато имаме тази възможност, да оставим косата да изсъхне сама, пише Bright Side.

Домашни маски

Тук ситуацията е малко индивидуална, защото зависи какъв тип е нашата коса. Кокосовото масло се смята за един от най-лесните начини да подхраним скалпа и да подсилим растежа на косата. Необходимо е просто да го втриваме в корените, след което да го отмием. 

Алое вера също се слави като стимулант на растежа на косата. Специални ензими в чистия гел от растението възстановяват увредените клетки на скалпа. Оттам се подобрява и състоянието на фоликулите и забравяме за косопада.

Косата, грижите за нея и как да я поддържаме здрава и красива

Малки трикове за здрава и красива коса

Кой е най-големият й враг

Витамини

Външната красота идва отвътре. Има някои конкретни добавки, които са от съществено значение за състоянието на косата ни - протеини, биотин, витамини А и С.