Напоследък във Великобритания, Франция, Италия, Испания, Швейцария и Португалия става все по-популярна софрологията. Тя представлява уелнес практика, форма на "динамична медитация", която използва комбинация от дихателни техники, движение и визуализация.

Медитацията, упражненията и кое е по-полезно за психичното ни здраве

Спорт или медитация - с какво да борим стреса

Най-оптималният вариант

Мнозина дори я определят като медитация, подходяща за всички, които не харесват класическата медитация, защото неподвижното седене в тишината при нея ги изпълва с тревожност.

Да отделяме време за моменти на спокойствие в наши дни обаче остава важно и именно софрологията е един нов начин да го постигнем.

"Една от най-добрите техники за преодоляване на стреса е да положите усилия да останете в настоящия момент, тъй като голяма част от стреса се фокусира върху неизвестното и несигурността. След като умът се хване за тези страхове, мислите могат да ескалират много бързо, причинявайки ненужен стрес", казват уелнес експертите.

Снимка 611782

Източник: iStock

И така, какво е динамична медитация? Всъщност, тя съчетава седнало положение и дълбоко дишане с нежни движения и техники за визуализация. Може да поставим върховете на пръстите си върху определени части от тялото си, докато задържаме дълбоко дъха си и се фокусираме върху отпускането на тази част от тялото си. А може да използваме и бързи движения на ръцете, за да "натрупаме напрежение" в тялото и след като спрем да се движим, да издишаме силно, за да прогоним стреса.

Медитация, гласов фон, обстановка и още фактори, които помагат да забравим за проблемите

4 трика за по-успешна медитация

Изпитани методи за пълна релаксация

Разбира се, упражненията не са едни и същи всеки път и отнемат между пет и 15 минути, пише Cosmopolitan.