В последните години медитацията се превърна от метод на древните монаси зa постигане на душевен мир в модерен подход за борба със стреса, тревожността и депресията. И в това няма нищо лошо, разбира се, особено във времена като сегашните, когато е от съществено значение тялото и духа ни да бъдат в хармония.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Именно заради все по-голямата си популярност, медитацията и ефектът от нея са обект и на все повече научни изследвания. А учени от University of Cambridge анализират резултатите от 136 проведени досега експеримента.

Основният извод, до който стигат, е, че медитацията и осъзнатостта не са еднакво ефективни за всички хора. Прави се и сравнения с физическата активност, която е не по-малко ефикасен начин за поддържане не само на физическото, но и на менталното ни здраве.

Снимка 513418

Източник: iStock

При един на всеки 20 души медитацията не дава търсения ефект, затова не е правилно да се определя като универсален лек. Изследователите смятат, че тя е по-ефективна при хора, които живеят под голям стрес - например медицинските работници в момента, предава Daily Mail.

За разлика от медитацията обаче, спортът има ползи за психичното здраве на всеки, независимо дали е под напрежение, страда от тревожност или има депресивни прояви. Затова не бива да подценяваме ефекта от редовните тренировки, който определено е две в едно.

Тренировките, физическата активност и от колко минути на ден се нуждаем, за да живеем по-дълго

11 минути на ден за по-дълъг живот

Колко малко му трябва на човек

А най-доброто, което можем да направим за себе си, е да съчетаваме редовното спортуване с практикуване на медитация, за да постигнем най-доброто, на което сме способни.