Този уикенд в София и най-любопитните сред нас ще могат да научат отговорите на най-предизвикателните си въпроси.

Лоши навици и колко време ни е необходимо, за да се откажем според науката

Колко време е необходимо, за да се откажем от лош навик

Какво казва науката по въпроса

Как се снима черна дупка за първи път? И какво ни разкриват роувърите за Марс? Изобщо кой и къде прави науката в България? В случай че сме се питали всички тези, а и още подобни въпроси, има едно събитие, на което смело ще можем да ги зададем.

Софийски фестивал на науката се завръща за 12-ото си издание. Този уикенд, на 8 и 9 октомври София ще се потопи в мистериозни и любопитни теми от науката, представени на разбираем език, както за малки, така и за големи.

Теми като пътуването до края на времето, за наноматериалите, рисуващия изкуствен интелект, фалшивите новини и чистия въздух са само част от богата програма на фестивала. Посетителите ще имат възможността да посетят над 100 различни събития в 10 пространства, както и да се срещнат с близо 100 учени от няколко държави.

Снимка 590230

Източник: Facebook / 12 Софийски фестивал на науката

Сред акцентите на тазгодишния Софийски фестивал на науката са изложба за жените учени в Украйна, темите за физическото и психично здраве на хора и животни, за опазване на планетата ни, за роувърите на Марс и още. Освен всичко това ще можем да научим как е била заснета черна дупка за първи път.

Ще чуем личните истории на големите учени, както и мнението на младите за изкуствения интелект. Ще можем да участваме в дебати за фалшивите новини, изкуствени утроби и любими учени от киното.

Софийският фестивал на науката и тази година обещава да ни изненада колко много наука има във всяко нещо, включително и в числото 12. А каква точно е мистерията около него, ще разберем, ако посетим събитието.

Контакт, Джейн и Скрити числа - три филма за нежната страна на науката за 8 март

Три филма за нежната страна на науката

Вдъхновяващи киноистории за жените в науката и заради 8 март

Софийски фестивал на науката е в София Тех Парк на 8.10. (събота) и 9.10. (неделя). Цялата информация за събитието е тук.