В иначе доминираните от великите умове на Айнщайн, Нютон и Хокинг точни сфери на науката, нежната половина на човечеството също е дала своя принос. И това е неоспорим факт. Мария Кюри, Гърти Кори и Инге Леман са само три от имената, за които се сещаме от раз. Но вместо да задълбаваме във физика, математика и биохимия, избираме да се аргументираме по по-забавен начин.

Оскари 2022, Джейн Кемпиън и постижението на режисьорката на The Power of the Dog

Жената, която записа името си в историята на Оскарите

Джейн Кемпиън има с какво да се похвали

Правим го веднага с три филмови истории, които напомнят как нежният пол умело може да съчетава в себе си и сила, и безкомпромисност, и безупречен ум. А и едва ли има по-удобен момент от специалния ден, посветен на дамите, в тематично най-женския и капризен месец от годината.

Контакт

Ако някой вече е гледал "Гравитация" и "Интерстелар", но не е отделил нужното внимание на "Контакт", сега е моментът да го направи. Дори и само защото сме на 99.9% сигурни, че също ще му хареса.

Научната фантастика на Робърт Земекис излиза през 1997 г., когато все още количеството на историите с жени учени в главната роля, е оскъдно. Джоди Фостър е астронавт, който се натъква на мистериозeн радиосигнал в търсенето на извънземен интелект. С помощта на тази находка (и не без помощта на Матю Макконъхи) героинята успява да проправи път на образа на "силната и независима жена" в науката, настанил се в момента удобно в съзнанието ни, именно благодарение на споменатите вече "Гравитация" и "Интерстелар".

Джейн

Джейн Гудол е антрополог, завършила докторантурата си по "Поведение на свободно живеещи шимпанзета". В ранните си проучвания тя се приобщава към общността на тези животни в Танзания, където се опитва да намери отговори на въпросите, които всички си задават.

Документалният филм на National Geographic проследява историята на нейния живот сред шимпанзетата, като ни обогатява с любопитни факти за тях. Но прави и още нещо значимо: чрез отношенията на Джейн със съпруга ѝ - оператора Хуго ван Лауик, ни показва и многопластовата същност на една жена учен.

Скрити числа

В биографичната си драма, номинирана за три Оскара, Тиъдър Мелфи събира отбор талантливи актриси, който изиграва не по-малко талантливи математички от афро-американски произход. Актрисите са Тараджи П. Хенсън, Октавия Спенсър, Джанел Мона, а ролите им във филма са тези на Катрин Джонсън, Дороти Вон и Мери Джексън.

"Батман", "Линейката", Jackass, "Изгубеният град", "Късата клечка" - Кинопремиерите през март

Кинопремиерите през март

Начело с "Батман"

Поле за изявата им са първите опити на НАСА да изпрати човек в космоса, при които и трите впечатляват с умения и дързост. За съжаление, а и поради много различни обстоятелства, мисията се проваля. Блестящата, но неоценена Катрин Джонсън е изпратена в друг отдел, където попада в изцяло бялата общност на конструктори и инженери. А това е истинска бомба със закъснител...