Студеното време навън не може да спре желанието ни да пътуваме, било то и само за уикенда. А Европа ни предлага разнообразие от дестинации, които са на час-два път, а ни дават редица възможности за забавление, разходки и вкусно похапване.

Traveller's Choice Award на Tripadvisor - кои са най-популярните туристически дестинации в света

Това са най-популярните туристически дестинации за 2023 г.

Ако още не сме били там - време е

От сайта Slot.Day правят анализ на данни и оценки от отзивите в Tripadvisor за всяка европейска столица, като акцентират най-вече върху качеството на нощния живот във всяка от тях, така и върху цената на настаняването. На базата на тази информация създават списък на топ 5 дестинациите, подходящи за уикенд туризъм, особено за младите пътуващи.

Прави се уточнение, че украинската столица не се включва в анализа заради продължаващата война, а тази на Лихтенщайн - заради липсата на оценки в сайта. А ето и кои са топ 5 европейските столици, които си струва да посетим, дори за 48 часа.

Снимка 643875

Източник: iStock

Тирана

Столицата на Албания заема петото място. Изненадващо за мнозина тя предлага страхотен баланс между добри цени за настаняване и впечатляваш нощен живот, в който си струва да се потопим. А кога по-добре да го направим, освен петък и събота вечер.

Скопие

Столицата на Северна Македония също намира своето място в списъка заради ниските си цени, които обаче не са за сметка на качеството. Така тази вероятно подценявана от мнозина дестинация привлича все повече млади туристи, дошли да търсят забавление, което да не им струва цяло състояние. 

Снимка 649393

Източник: iStock

София

Нашата столица също попада сред предложенията за евтино, забавно и запомнящо се уикенд пътуване. От сайта поясняват, че София е "основна туристическа атракция" в страната. А освен че има много какво да се види тук, има голям избор от над 100 бара и клубове с четири или повече звезди, а цените за настаняване се определят като "разумни", пише Travel+Leisure.

Прага

Чешката столица може да е най-красива за посещение през златната есен, но всъщност винаги е добра идея, ако искаме да избягаме от забързаното ежедневие, да се разходим сред красиви сгради с вековна история, а вечерта да си хапнем и пийнем добре в някое от многобройните заведения в града.

Най-необичайните забрани в едни от най-популярните туристически дестинации

Най-необичайните забрани в едни от най-популярните туристически дестинации

За какво да внимаваме, докато си пътешестваме

Лондон

Английската столица е един космополитен град, който предлага неограничени възможности за забавление. със сигурност си заслужава да я посетим, въпреки че един уикенд може би няма да ни стигне да видим всичко. Но това не значи, че не може да се върнем за още някой незабравим уикенд.