Активният сезон на пътуванията може да не е точно сега, но сигурно вече кроим планове къде да избягаме за малко на топло през зимата, а и за по-дългите си ваканции догодина. И докато търсим евтини самолетни билети и хотели за настаняване, добре е да хвърлим един поглед и върху необичайните забрани, които може да се окажат неприятна изненада, ако изберем някоя от следните дестинации за следващото си пътуване.

Lonely Planet обяви Best in Travel 2024 - кои са местата, които да посетим догодина

Най-добрите дестинации, които да посетим през 2024 г.

Отново с българско присъствие

Дубровник

В този хърватски град, който е популярна туристическа дестинация, обръщат особено внимание на нивата на шум. Именно затова местната управа моли туристите да не бутат куфарите си на колела, особено в старата част на града, и вместо това да ги носят на ръка. Това решение е част от кампанията Respect the city.

Първоначално се заговори, че е възможно да се налагат глоби от 265 евро, но на този етап забраната е упомената с конкретни знаци и се разчита повече на добрата воля на посетителите на Дубровник, а не толкова на силната ръка на местните власти.

Снимка 330299

Портофино, Италия

Живописното градче, което се намира на крайбрежието на Амфали, привлича милиони туристи годишно, а в социалните мрежи може да намерим хиляди снимки от там. Но, оказва се, невинаги перфектният кадър е възможна мисия.

През силния туристически сезон в Портофино са обособено две зони, в които е забранено спирането на коли с цел правене на снимки, защото това води до сериозни затруднения в трафика. Правилото бе въведено през април тази година и важи до октомври, като основната му цел е да се избегнат опасни ситуации. А глобата за нарушаването му е 275 евро.

Снимка 551079

Източник: iStock

Кения

В тази далечна страна трябва да забравим за найлоновите торбички, които сме свикнали да използваме ежедневно. Тук те са напълно забранени със закон от 2017 г. и не само че не се продават, но и не можем да ги използваме по предназначение, ако си ги носим с нас. В противен случай може да отнесем глоба до 40 хиляди долара или дори до пет години затвор.

Снимка 284564

Източник: iStock

Австралия

Ако попаднем тук, трябва да внимаваме с езика, който използваме. В някои области на страната има забрана за използване на нецензурни думи на обществени места - например в Нов Южен Уелс, който включва и мегаполиса Сидни. Ако някой бъде хваната в нарушение, може да получи глоба до над 400 долара.

Снимка 528438

Източник: EPA/БГНЕС

Малдиви

Една от най-интересните забрани идва именно от тази популярна и екзотична дестинация. На обитаемите острови на Малдивите, като Маафуши и Фулиду, местните закони забраняват носенето на бикини.

Там има обособени специални бикини плажове, където туристите могат да се пекат по оскъдно облекло. А на останалите места това би се приело като нарушение на правилата, което се наказва с глоба.

Снимка 646246

Източник: iStock

Защо зимата е най-подходящото време да посетим Малта

По-евтино и по-топло - европейската страна, която да посетим през зимата

И полетите през януари са на ниски цени

Малага, Испания

Този испански град, който е популярна и евтина европейска дестинация, има необичайна забрана на местно ниво. Ако празнуваме ергенско или моминско парти или пък си падаме по пикантните шегички, трябва да знаем, че полицията може да ни глоби за демонстриране на голота, например разхождане по бельо, или притежание на "еротични предмети на обществени места", в това число и надуваеми секс кукли. За тези нарушения е предвидена глоба от 750 евро, пише Daily Mail.