За някои хора да дремнат следобед е лукс, докато за други - абсолютна необходимост. И докато едни култури толерират сиестата, в други лекарите предупреждават, че тя може да е симптом на зараждащо се заболяване като Алцхаймер. Зависи обаче от това колко и как спим следобед.

Снимка 438695

Източник: iStock

Няма категорични данни дали следобедният сън е полезен или вреден. Много лекари твърдят, че той се отразява добре на намаляването на стреса и подобряването на когнитивните функции. Други обаче го приемат като аларма за зараждащо се заболяване, особено когато не сме имали склонност да спим следобед, а внезапно не можем без това.

Ако обаче случаят не е такъв, преспокойно можем да си направим сиеста следобед, стига ангажиментите ни да го позволяват. Д-р Нийл Стенли, автор на книгата "Как да спим добре", съветва продължителността й да е до 20 минути или между 40 и 90 минути.

Снимка 381217

Източник: iStock

След 20-та минути започва фазата на дълбокия сън и не е хубаво да го прекъсваме, защото ще се събудим по-уморени, отколкото преди да заспим. Идеалното време за сиеста е между 2 и 4 следобед, когато естественият ритъм на човек се забавя.