Честит 1-и май - първият месец без "р" в името, което е знак, че топлото време предстои. А с него - и опасностите от слънчеви изгаряния.

Макар дерматолозите постоянно да напомнят, че слънцезащитен крем трябва да се ползва през цялата година и в облачни дни, повечето от нас се сещат за него през лятото. Но дори и тогава е възможно употребата му да не е особено ефективна. Причината за това са долните грешки.

Смесваме го с автобронзант

Нямаме търпение да стане време за слънчеви бани и решаваме да ползваме автобронзант, за да се сдобием с първоначален тен. Когато обаче се печем на слънце, трябва да сме спрели с нанасянето на продукт за изкуствен тен - активните съставки в него буквално разрушават защитната сила на слънцезащитния лосион.

Снимка 359504

Източник: iStock

Нанасяме крем върху него

По правило слънцезащитният продукт се нанася последен - след като сме почистили, хидратирали и подхранили кожата си. Всяка променя в реда на нанасяне намалява SPF фактора му.

Използваме малко количество

Две супени лъжици са достатъчни да намажем лицето, врата и ръцете. Можем да си представим какво трябва да е количеството за останалата част от тялото. Често обаче се задоволяваме с по-малко, което компрометира защитата ни. Ако ползваме слънцезащитен стик, трябва да минем с него равномерно по кожата си два пъти един след друг.

Снимка 374068

Източник: iStock

Пропускаме някои зони

Най-честите такива са зоната около очите, клепачите, ушите. Устните, ръцете и стъпалата също са сред ощетените откъм слънцезащита.

Забравяме да нанесем повторно

Дерматолозите съветват да нанасяме повторно слънцезащитен продукт на всеки два часа. Ако сме се къпали в морето, нанасянето трябва да стане непосредствено, след като сме се изсушили. И не бива да забравяме, че първото нанасяне на продукт със SPF трябва да стане още вкъщи, преди слънчевите лъчи да са се плъзнали по кожата ни.