Какво е немската Коледа без коледните базари, греяното вино и щолена? Въпреки че става въпрос за типичен немско-австрийски плодов кекс, щоленът си е проправил път през цяла Европа, за да се настани почти на всяка коледна трапеза. Включително и в България.

Немският коледен хляб щолен има много различни имена на немски: щолен (Stollen), щруцел (Strutzel), щрицел (Striezel), Stutenbrot (щутетброт) или крисщолен (Christstollen). Независимо от името обаче, обичаят да се пече сладкиш, съдържащ стафиди и други плодове на Коледа, ни връща към Саксония през XIV век.

Щолен за първи път бил произведен през 1427 г. в Саксонския кралски двор. Начинът му на приготвяне бил контролиран от Църковния съвет. Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени. Оттам идва и едно от имената му - Christstollen.

Снимка 558348

Източник: iStock

Тъй като се приготвял по време на пости, щоленът в първоначалния си вид съдържал само основни продукти - брашно, мая, олио, захар и вода, и бил доста безвкусен. В края на XV век обаче папа Инокентий VIII благославя добавянето на масло към щолена. Днес щоленът съдържа и много сушени плодове, ядки, ароматни подправки и е покрит отгоре с пудра захар, което го прави и толкова вкусен.

Град Дрезден в Саксония изиграва голяма роля в историята на щолена. През 1730 г. пекар от Дрезден на име Захариас се захваща със задачата да изпече гигантски щолен, толкова голям, че са били необходими осем коня, за да го извадят от фурната. Приготвянето му отнема една седмица труд на 100 пекаря. 1.8- тонния щолен е поръчан от Август II Силният, за да нахрани всички граждани по Коледа, припомнят от The German Way.

Снимка 558347

Източник: iStock

По искане на германското правителство термините "Dresdner Stollen"(дрезднер щолен) "Dresdner Christstollen"(дрезднер крисщолен) и "Dresdner Weihnachtsstollen"(дрезднер вайнахтщолен) са официално регистрирани през 2010 г. като защитени географски етикети съгласно законодателството на ЕС.

Греяно вино - перфектното зимно питие

Лесна рецепта за страхотно греяно вино

Как да се сгреем през януари

Точно като шампанското от Франция, само коледен плодов хляб, приготвен в Дрезден съгласно официалните указания, може да бъде етикетиран и продаван като Dresdner Stollen.