Виното е една от най-любимите напитки на хората от векове и присъства на трапезите по целия свят. С настъпването на зимата, все повече се обръщаме към най-ценните му характеристики, благодарение на които се отпускаме и загравяме. По това време на годината се сещаме и за любимото ни греяно вино. 

Виното, декантерът и защо задължително трябва да декантираме виното

Защо задължително трябва да декантираме виното

Ползите от декантера

Първите сведения за напитката с топло червено вино и подправки датират от древната Римска империя. Римляните разпространили греяното вино при своята експанзия на Европа. 

С годините рецептите за греяно вино стават все по-многобройни, заради различните предпочитания и вкусове. Има рецепти за приготвяне на напитката в алкохолен и безалкохолен вариант. Смята се, че най-подходящите видове червени вина са греяно вино са портвайн и бордо. Разбира се, може да го приготвим и с всяко друго червено вино по наш избор.

Снимка 456252

Източник: iStock

В търсене на различни рецепти, попаднахме на една за греяно вино с ябълки, която определено привлече вниманието ни. 

  • 1 литър червено вино (за предпочитане сира)
  • 2 ябълки
  • ½ чаша кафява захар
  • 12-15 зърна черен пипер
  • 4-5 зърна карамфил
  • Канела
  • Лимон
Снимка 456262

Източник: iStock

Начин на приготвяне

Виното се слага в тенджера на котлона и се подгрява. Към него добавяме захарта, нарязаните ябълки и подправките. Бърка докато се разтопи захарта и се оставя да кипне за мъничко.

Купаж - магазинът за вино, сирене и мезета от малки български производители

Перфектната среща на българското сирене с българското вино

Как Александър Ангелов създава и развива Купаж

След това го махаме от котлона и оставяме за около 10 минути, за да поеме напитката аромата на подправките. Прецеждаме сместта и сервираме, докато е още топло. При поднасяне, слагаме резенчета ябълка и лимон.