Човек, който казва, че не обича шоколад, най-вероятно лъже. Не е лъжа обаче, че не обичаме любимото ни сладко изкушение да промени своя вкус и консистенция зареди неправилно съхранение.

И докато някой хора се шегуват, че нямат подобни проблеми, защото изяждат шоколада на мига, все пак е добре да намерим отговор на вечната дилема - в шкафа или в хладилника.

И верният отговор е, че сладкото е най-добре да държим на тъмно и хладно място, като някой шкаф, дори през топлите месеци.

Снимка 482741

Източник: iStock

Когато влажността е под 55%, а температурата на съхранение е до 20 градуса, сместа от какаовите твърди частици и какаово масло може да остане непроменена с месеци.

Това, за което вероятно не сме се замисляли, е, че е добре да ограничим достъпа на кислород до шоколада, защото той влияе отрицателно на вкусовите му качества.

Същият ефект има и светлината, независимо дали идва от слънцето или от изкуствен източник, като някоя лампа например.

Снимка 482736

Източник: iStock

При съхранение на шоколад в хладилника, той не само губи своите вкусови качества, но и попива миризмите от всичко друго, което сме сложили там.

Побеляването пък се получава, когато шоколадът първо е охладен на ниска температура, а след това e поставен в по-топла среда. Тогава се образува конденз и захарта изкристализира на повърхността, пише Daily Mail.

Шоколадът, краставиците, тиквените семки и храните, които ни помагат да се справим с тревожността

Храните, които ни помагат да се справим с тревожността

Вкусно и полезно

Шоколадът е най-добър за консумация на стайна температура и до шест месеца след отварянето му. А единственото изключение, което можем да направим за съхранение в хладилник, е за видовете с течен и кремообразeн център, когато температурите са по-високи.