Малко преди новогодишните празници решихме, че е удачно да си поговорим за грешките, които допускаме при отварянето, сервирането и пиенето на пенливото вино.

Business Insider се консултира с управляващия директор на Sommelier Capital Advisors Джоуи Клайнънс, който дава някои ценни насоки в тази област.

Да гръмнем или да не гръмнем шампанското

Като за начало, много е важно отварянето на бутилката. Макар да сме гледали стотици филми и клипчета, в които шампанското се отваря с гръм и трясък, според експерта това е напълно погрешно.

Като позволяваме на корка да изхвърчи шумно, допускаме най-голямата грешка, тъй като освобождаваме налягането твърде бързо. По този начин ограничаваме пенливостта на мехурчетата, което разваля и вкуса на напитката.

Снимка 270332

Клайнънс казва, че най-добре е да контролираме изваждането на корковата тапа внимателно. Бутилката трябва да е леко наклонена, така че всичко, което чуваме, да се изразява в тихо съскане.

Чашите

Снимка 396053

Източник: iStock

Според Джоуи Клайнънс уникалността на шампанското не може да се усети в тясна чаша, затова експертът съветва пиенето на шампанско в достатъчно широка, подобна на такава за бяло вино, за да можем да се насладим на ароматите.

Температурата

Най-добрите градуси за шампанското са между 9 и 12, защото ако е твърде студено, то губи от своя аромат. Не бива да го държим и в лед. Препоръчително е да се съхранява далеч от пряка слънчева светлината, на сухо хладно място, между 10 и 15 градуса.

Снимка 373530

Източник: iStock

И докато много хора свързват шампанското само със специални поводи, истината е, че то е отлична напитка, която може да се консумира по всяка време и с почти всякаква храна. Затова още днес да отворим една бутилка, за да изпробваме какво сме научили, а и да си кажем наздраве.