Признаваме си, че един от критериите, когато избираме диня, е по-малкият брой семки. Но всъщност се оказва, че само губим, като ги изхвърляме. Защото, подобно на вътрешността от самия плодов зеленчук, и те са изключително полезни.
Семките на динята всъщност могат да се похвалят с висока хранителна стойност и нутриолозите упорито настояват да ги консумираме.
Те са "добър източник на някои минерали, включително магнезий и желязо", казва доктор Пол Касенене, специалист по хранене и автор на Eat Your Way To Wellness.
Източник: iStock
Според изследване на експерти от Министерството на земеделието на САЩ, една унция, или 28.350 грама семена от сочния и сладък плодов зеленчук, съдържат 146 милиграма магнезий, 214 милиграма фосфор и 184 милиграма калий. Те са щедри и на цинк, фолиева киселина, желязо и калций.
За да усвоим напълно хранителните вещества в семките от динята, диетолозите съветват хубаво да ги сдъвчем, преди да ги погълнем. И са чудесна добавка към любимата ни салата или смути, твърдят от Best Life.