Лекарите отдавна знаят, че физическата активност може да причини сериозни проблеми със сърцето, но проучване от 2011 г. помага да се определи по-точно този риск. Това смята д-р Иса Дахабрех от Медицински център Tufts в Бостън, чието проучване се появява в списанието Journal of the American Medical Association, съобщава Reuters.

Сексът, любовната игра и колко минути ни трябват за незабравимо преживяване

Шест минути за страхотен секс

Какво никога не бива да пропускаме

Екипът ѝ от учени анализира данни от 14 проучвания, разглеждащи връзката между физическите упражнения, секса и риска от сърдечни пристъпи или внезапна сърдечна смърт.

Така учените откриват, че хората са 3.5 пъти по-склонни да получат инфаркт или внезапна сърдечна смърт, когато спортуват. Освен това има 2.7 пъти по-голяма вероятност да получат инфаркт, когато правят секс или непосредствено след това.

Снимка 475734

Източник: iStock

Според Джесика Полър от Tufts опасността е наистина голяма, но тя е в сила само за ограничен времеви период - по време на и час-два след физическа или сексуална активност. В цифри това ще рече, че на 10 хил. души инцидентите са един до два годишно.

Това не означава, че не бива да спортуваме или да правим секс, дори напротив - трябва да превърнем тренировките и закачките в леглото в обичайна практика, за да избегнем риска от внезапни натоварвания на сърцето, които могат да бъдат пагубни.

Самоизолацията, сексът, липсата на желание и как да си го върнем

Да живее сексът по време на изолация

Как да запазим искрата жива