Повечето хората сънуват всяка нощ. Но докато някои от нас си спомнят само отделни фрагменти от сънуваното, други нямат абсолютно никакъв спомен за него.

Сънят, спането на лявата страна и защо е най-добро за нас

Най-добрата позиция за сън

За да бъде почивката наистина полезна

Според MedicalNewsToday има няколко възможни причини за интересния феномен.

"Системата" ни изхвърля

Учените смятат, че сънищата възникнат, когато мозъкът разпределя информация в краткосрочната и дългосрочната памет. Възможно е да не помним събитията в сънищата си, защото със събуждането си вече нямаме достъп до тази информация.

Всичко е просто химия

В научна статия, публикувана в списание Behavioral and Brain Sciences през 2016 г., изследователите твърдят, че хората забравят сънищата си поради променящите се нива на ацетилхолин и норепинефрин по време на сън и в будно състояние.

Снимка 504018

Източник: iStock

Друго проучване от 2018 г. се опитва да установи дали структурата на мозъка на човек влияе на способността за помнене на сънищата.

При него учените изследват връзките между честотата на припомняне на сънищата и плътността на бялото или сивото вещество в частите на мозъка, свързани със сънуването (амигдала, хипокампус и др.). В проучването участват 92 души, категоризирани в две групи според степента на помнене на сънуваното.

Установява се, че участниците с по-висока плътност на бялото вещество и повишен кръвен поток, помнят сънищата си, за разлика от участниците, които не помнят.

Какво знаем за съня

По време на сън мозъкът влиза в състояние на активна почивка, през която се възстановява и формира нови нервни пътища.

Снимка 504017

Източник: iStock

Изследователите вярват, че сънят изпълнява още няколко важни задачи, които допринасят за нашето добро физическо и психическо здраве.

  • Успокоява кръвното налягане, сърдечната честота и дишането.
  • Регулира нивата на хормоните.
  • Контролира глада и регулира метаболизма.
  • Подпомага имунната система.
  • Подпомага физическия растеж и развитие.
  • Подпомага работата на мозъка и емоционалния баланс.

Същността и функцията на сънищата засега остават загадка. Въпреки че изследователите могат да наблюдават, записват и анализират мозъчната дейност по време на сън, те не могат да идентифицират кога точно човек сънува. Не могат и да определят съдържанието на съня на някого. Като цяло, засега разчитат на това, което човек може да разкаже, след като се събуди.