Да се събуди човек сутрин, чувствайки се напълно изтощен, когато знае, че през деня е планирал тренировка, изобщо не е приятно. И вероятно на почти всеки му се случвало. Точно тогава идва и логичният въпрос: дали да не пропусне тренировка, или пък въпреки умората, да спази графика си.

Силовите тренировки и проучването, с което се доказва ефектът им за по-доброто качество на съня ни

Защо да започнем силови тренировки

И каква е връзката им с по-добрия сън

А за чувството на изтощение винаги има причина. И тя може да бъде както физиологична, така и свързана с психическото ни състояние.

Където и да е проблемът, важно е да не се пренебрегват сигналите, които тялото дава. То винаги подсказва кога е по-добре да си починем от физическа активност - пък било и поне за ден. Ето които са издайническите сигнали, на които е добре да обърнем внимание.

Болка

Съвсем нормално е след сериозно физическо натоварване да се получи напрежение в мускулите. Обикновено мускулната треска се появява от 12 до 24 часа след тренировка и се усеща най-силно до 72 часа.

Снимка 574029

Източник: iStock

Ако обаче усещаме болка в която и да е част на тялото, и заради нея изпълняването на упражненията стане невъзможно, това може да означава, че сме се претоварили. В такъв случай най-добре е да си дадем почивка от следващите няколко тренировки.

Недоспиване

Един човек се нуждае от седем до девет часа сън всяка нощ. И когато не се наспим, тялото ни ще изпълнява упражненията по-трудно. По-трудно ще се възстанови и след тренировка.

Снимка 574028

Източник: iStock

За да бъде максимално ефективно посещението в залата, най-добре да ходим винаги когато сънят ни е бил достатъчен и качествен. А ако не сме се наспали, можем да отложим тренировката за ден, в който ще се събудим свежи.

Стрес и напрежение

Те могат да ни направят раздразнителни и да повлияят на продуктивността ни независимо дали сме в офиса, или във фитнеса.

Снимка 574027

Източник: iStock

Reebok Nano X, Adidas Powerlift 4, Nike Metcon 7 - три модела маратонки за тренировки в зала

Царете на тренировките в зала

3 модела маратонки, с които ще тренираме по-добре в зала

Затова в случай че ни е трудно да се съсредоточим върху упражненията, а тревогите ни разсейват, бихме си направили добра услуга да пропуснем тренировката, пише Self Magazine.