В днешния забързан свят рядко имаме време да бъдем сами със себе си. Все нещо правим, все нещо ангажира вниманието ни и сякаш смятаме, че пропускаме, ако просто натиснем паузата и спрем - дори за няколко минути. А всъщност тези минути, прекарани насаме с мислите ни, са от съществено значение за това как се чувстваме.

Самотата - новата глобална здравна криза според Световната здравна организация

Коя е новата световна здравна криза

Какво показват данните на СЗО

Според ново изследване, проведено с триседмично наблюдение над група от 178 души, колкото повече време на ден прекарват без компанията на други хора и електронни устройства, толкова по-малки стресирани се чувстват.

Когато имат достатъчно време сами със себе си, участниците смятат, че имат по-голям контрол над случващото се в живота им, не им се налага да правят неща, които не искат, и имат възможността да бъдат истински. А това са три предпоставки за живот с по-малко напрежение.

Снимка 645171

Източник: iStock

Учените правят важното уточнение, че в случая става дума за самота, която ние сами избираме. Ако ни липсват социални контакти и това ни тежи, със сигурност няма да се чувстваме щастливи. И това чувство се превръща в пандемия в последните години, а негативите от него са много - дори върху физическото здраве.

Но ако напълно целенасочено изберем да се скрием от света за по час-два на ден, то тогава чувстваме, че имаме контрол върху живота си и това ни носи една приятна наслада, предава Daily Mail.

Чревната микрофлора, мъдростта, самотата и каква е връзката между тях

Зависят ли мъдростта и самотата от червата

И вярно ли е и обратното

Разбира се, общуването с други хора също е важно за доброто ни психично състояние, но не бива да забравяме, че и тук разковничето е в баланса. И колкото и да обичаме приятелите и близките си, ако нямаме и секунда почивка от тях, тогава ще загубим центъра си и това ще внесе допълнително напрежение в ежедневието ни. А колкото повече време прекарваме сами, толкова повече ще ценим това време, ще го търсим и изискваме.