Погрешно е да смятаме, че нормалната чревна флора е важна само за храносмилателната система. От години учените доказват с различни изследвания, че здравето на червата е пряко свързано с общото ни здраве и не само.

Преяждането, мозъкът, инфра-лимбичната кора и каква е връзката между тях

Защо преяждаме

Причината въобще не е в апетита

Говори се и за "оста на червата и мозъка", която представлява сложна мрежа, свързваща чревната функция с емоционалните и когнитивни центрове на мозъка. Двупосочнатa комуникация се регулира от невронната активност, хормоните и имунната система. А промените в нея могат да доведат до стрес, тревожност и когнитивни проблеми.

Ново проучване на изследователи от Калифорнийския медицински университет в Сан Диего пък разглежда връзката между мъдростта, самотата и микробното разнообразие в червата. А изводът е, че има пряка зависимост между тях.

Снимка 525457

Източник: iStock

Човешката чревна микробиота се състои от трилиони микроорганизми - бактерии, вируси, гъбички, които се намират в храносмилателния тракт. Тяхното действие се свързва пряко със социалното ни поведение, както и с възможността за отключване на различни психични заболявания.

В научния експеримент взимат участие 187 участници на възраст от 28 до 97 години. Те сами оценяват нивото на самота, мъдрост, състрадание, социална подкрепа и социална ангажираност. А изследователите правят анализ на чревната микрофлора.

"Открихме, че по-ниските нива на самота и по-високите нива на мъдрост, състрадание, социална подкрепа и ангажираност са свързани с по-голямо филогенетично богатство и разнообразие на чревния микробиом", твърдят авторите на изследването.

Снимка 525459

Източник: iStock

Връзката между двете все още е трудно да бъде подробно обяснена, но отдавна не е тайна, че намаленото микробно разнообразие обикновено значи и по-лошо физическо и психическо здраве, предава Neuroscience News.

"Възможно е самотата да доведе до намалена стабилност на чревния микробиом и съответно до намалена устойчивост на смущения, свързани със стреса, както и до системно възпаление", смятат учените.

Мозъкът, когнитивните функции, упражненията и как да го държим в кондиция

Фитнес за ума

Как да държим мозъка си в добра форма

С две думи - самотните хора стават по-податливи на заболявания. Това важи в най-голяма степен за възрастните. Обратното също е валидно - когато сме комуникативни, подкрепяни и подкрепящи, естествената ни защита е по-висока. А новите изводи са и нова мотивация за по-задълбочен анализ на връзката между мозъка и червата.