Свикнали сме да вършим много от домашните задължения по особен начин, което с течение на времето се превръща в рутина и навик. Без съмнение един от тези навици е изплакването на съдовете, преди да ги поставим в съдомиялната машина.
Някои хора изтъкват аргумента, че предварителното измиване предотвратява втвърдяването на храната върху чиниите, които понякога остават в съдимиялата за известно време, преди да я пуснем. И макар да има смисъл в подобно действие, според статия по темата на Wall Street Journal, това е абсолютно погрешен ход.
Източник: iStock
Причината е, че не бива да забравяме, че съдомиялните са машини със сензори, които откриват колко мръсни са съдовете. Това се случва при цикъла на предварителното измиване (накисване), когато машината премахва остатъците от храната върху съдовете. Ако при този цикъл на миене съдомиялната не засече храна, тогава тя пропуска накисването и преминава към следващия цикъл на почистване.
Източник: iStock
И макар това да не ни се струва толкова страшно (като се има предвид, че предварителното сме ги изплакнали на ръка), то всъщност е. Защото ако в съдомиялната има 20 чинии, и 15 от тях са изплакнати добре, но по останалите пет все още има храна, миялната машина най-вероятно ще засече и разпознае по-чистите и няма да направи предварителното измиване, от което се нуждаят замърсените чинии. Това, разбира се, води до следната действителност - някои от съдовете ни няма да бъдат измити добре.
Следователно, можем да направим предварителното измиване на ръка или да проверим колко умна е нашата съдомиялна, като я оставим сама да измие чиниите с остатъци по тях.
borislav-chakarov
на 28.02.2019 в 10:34:49 #1Баси тъпотията!!!!