Съдомиялната определено е едно от най-големите удобства и улеснения за модерната домакиня. Купищата съдове просто отиват в нея, пускаме копчето и след това имат нужда само от подреждане. Но купуването на препарат си е още едно перо в семейния бюджет, а и още една химия, която използваме в домакинството.

И какво можем да направим по въпроса? Да си приготвим сами прах за съдомиялната. Това предложение е в крак с тенденцията за природосъобразен живот, намаляване на химията и отпадъците от бита ни.

Снимка 363757

Източник: iStock

Ето какво ни е необходимо. Основната съставка е сода. Но не бикарбонат, а почистваща сода. Тя има по-различен състав от тази, която използваме за готвене. Омекотява водата и има pH 11, благодарение на което гарантира премахването на петна и мазнини.

Въпреки това, почистващата сода не е токсична. На нашия пазар се намира трудно, а ако не искаме да си в поръчваме онлайн, може да си я направим. Изсипваме по-голямо количество сода бикарбонат в тава и я слагаме във фурната на 200 градуса за около половин час, като разбъркваме регулярно.

По този начин променяме структурата на содата и тя придобива необходимите ни почистващи качества. Освен сода, ни трябва и сол. Тя също подпомага едно от основните действия - омекотяването на водата.

Снимка 363758

Източник: iStock

Лимонената киселина е следващата съставка в нашия натурален препарат за миялна. Тя подпомага почистващото действие и неутрализира мазнините. Към нея можем да добавим и няколко капки етерично масло от лимон например, за аромат.

Пропорциите са следните: една чаша от почистващата сода, 1/4 чаша сол, половин чаша лимонена киселина и 20-30 капки етерично масло. Разбъркваме добре праха и вече е готов за употреба. Сипваме няколко лъжички в контейнера за препарат на миялната и пускаме на избраната от нас програма.

Снимка 363759

Източник: Facebook / Melting pot farm

Ако предпочитаме да ползваме таблетки, можем да добавим 1/4 чаша винен оцет, за да стане сместа по-течна. След това я разделяме във формички за лед или бонбони и оставяме за денонощие на сухо и слънчево място.

Как да поддържаме белите обувки в изряден вид

Как да поддържаме белите обувки в изряден вид

От бяло по-бяло

Ако не останем особено доволни от постигнатия резултат, при следващото измиване можем да добавим оцет директно върху мръсните чинии в миялната.