Пожарите, които вече близо месец унищожават Амазонската джунгла, отдавна вече не са местен проблем, защото последиците са за всички нас. Но освен за кислорода на планетата и глобалното затопляне, трябва да сме сериозно притеснени и за биоразнообразието в най-голямата тропическа гора.

В нея има хиляди видове растения и животни, които са под пряка заплаха. Много от тях вече са намерили смъртта си в огнената стихия, а някои животни се срещат само и единствено в Амазония, която е заплашена от джунгла да се превърне в савана.

Розов речен делфин

През амазонската джунгла минава една от най-дългите и пълноводни реки в света - Амазонка. Тя се обитана от един доста необичаен вид, който може да се срещне само тук - розовият речен делфин

Това е единственият делфин, който живее в сладководен басейн и е защитен вид заради замърсяването на речните води. От 2018 г. в национален парк в Перу се отглеждат няколко розови делфина с цел да се спаси популацията, която е под постоянна заплаха в естественото си местообитание.

Снимка 440460

Източник: iStock

Гигантска видра

Още един защитен вид, който се среща само в някои части по поречието на река Амазонка. Тази видра е доста по-големи размери от по-малките си събратя, които обитават много части на планетата.

От гигантската видра са останали само между 2000 и 500 екземпляра, като всички обитават амазонската тропическа гора. Те са на постоянен прицел от ловците заради ценните си кожи. Можем да ги видим и в зоопарк отново в Перу, където са се заели да спасяват и този вид.

Снимка 440463

Източник: iStock

Плешив уакари

Плешивата маймуна с червено лице може да ни изглежда като идеална за цирка, но всъщност тя е един от уникалните бозайници, който можем да видим само по поречието на река Амазонка.

Те имат къси опашки, здрави ръце и крака, с които си придвижват по клоните, както и още по-здрави челюсти, с които лесно трошат черупки на ядки. Хранят се предимно с плодове и зеленчуци. Те са заплашени от изчезване не толкова заради ловците, които ги преследват, колкото заради обезлесяването на Амазония.

Снимка 440466

Източник: iStock

Мармозетка пигмей

Смята се за най-дребния бозайник на нашата планета, затова и често я наричат "джобна маймунка". Те са с тегло няколкостотин грама и съвсем спокойно се побират в една човешка длан.

Естественото им местообирание е високо в короните на дърветата, където се хранят със смола и дървесен сок, които понякога разнообразяват с насекоми и плодове.

Основният проблем с мармозетките е, че има висок процент детска смъртност заради падане от високите клони на дърветата и едва 1/4 оцеляват до зряла възраст.

Снимка 440473

Източник: iStock

А обезлесяването и пожарите са още една предпоставка за изчезването на този вид, който често става жертва и на търговци, продаващи маймунките като домашни любимци за хиляди долари, пише Reader's Digest.

Амазонската джунгла, пожарите и какво трябва да знаем за тях

Какво трябва да знаем за пожарите в Амазонка

Кой е виновен за случващото се

Пеперуда кехлибарен фантон

Това насекомо се среща само на местата с най-дълбока сянка в амазонската джунгла. Крилатана тази пеперуда са прозрачни, с лек червеникав или кехлибарен оттенък.

Снимка 440476

Източник: iStock

Храни се с гниещи плодове и гъби и е най-активна привечер, когато и се забелязва по-лесно.