Горите на Амазонка са в пламъци от 17 дни, като по последни данни пожарите унищожават гори с размерите на три футболни игрища всяка минута.

Ако трябва да бъдем честни, определени части на Амазония горят всяка година. Разликата днес е, че сегашните мащаби на пожарите са безпрецедентни и са с 80% повече от миналогодишните.

Червените точки на картата обозначават всички пожари, регистрирани през настоящата година.

Снимка 439672

Източник: Global Forest Watch

Кой е виновен

Трудно е да се назове кой точно е виновен за случващото се. Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро обвинява неправителствените организации в района, които по думите му са създали повечето пожари, за да го компрометират.

Амазонка, Жаир Болсонаро, племето Ава и унищожаването на амазонската гора

Невижданите жители на Амазонка

Печалният ефект на изсичането на горите

Самият Болсонаро преди време даде "зелена светлина" за изсичането на огромни площи от Амазонка, пише Reuters.

Кой е прав и кой - крив, все още не знаем със сигурност, но е ясно, че човешка ръка стои зад болшинството от горящите дървесни масиви.

На кого пречат дърветата

През последните 50 години са заличени близо 20% от всички горски площи, принадлежащи към Амазония. 80% от изсичанията не са за дърводобив, а за разчистване на земни площи, които след това се ползват за отглеждането на добитък, казват от WWF.

Умишлените палежи с цел освобождаване на място за индустриално развъждане на животни са сред най-популярните към момента тези за тазгодишните пожари.

В други случаи горите се изсичат, за да се освободят площи за растениевъдство. Практиката в тези случаи е изсечената гора да бъде запалена и оставена да тлее, така че пепелта да послужи като естествен тор за почвата, разкриват от GreenMatters.

В Амазония не е ли мокро

Когато заговорим за тропически гори и джунгли, обикновено си представяме гъсти и почти подгизнали от влага местности, където растителността властва на всички етажи на екосистемата.

Снимка 439674

Източник: iStock

Истината обаче е, че в следствие на огромните изсичания, които продължават вече десетилетия, някои части на Амазония далеч не са толкова влажни, колкото са в представите ни от миналото.

Заличаването на горите води до промяна в микроклимата, а тя носи със себе си по-малко валежи и повече суши, създаващи предпоставка за по-бързо и лесно развитие на пожари.

Снимка 439673

Източник: iStock

Някои предвиждат, че светът няма да е същият след пожарите тази година. Други смятат, че горящите гори на Амазонка силно ще ускорят глобалното затопляне и промените в климата, които така и няма да успеем да овладеем.

Амазонка, пожарът в тропическите гори и какви са мащабите на бедствието

Амазонка гори, целият свят изгаря

Белите дробове на планетата са в пламъци

При всички положения, случващото се в Южна Америка засяга всеки един от нас, тъй като 20% от кислорода ни идва именно от там.