Жегите не влияят добре на никого, а невинаги разполагаме с климатик или прохладно място наоколо. Оказва се, че някои дихателни упражнени помагат не само да се успокоим, но и да се разхладим по естествен начин.

Стресът, бързите техники за справяне и как да си върнем спокойствието за секунди

Как да преборим стреса за 5 секунди

Навсякъде и по всяко време

Според проучване на експерти от Националния университет на Сингапур, телесната температура може да се контролира от мозъка.

И въпреки че няма много научни доказателства, които категорично да доказват това твърдение, специалистите по йога отдавна вярват, че някои практики с контролирането на дъха свалят телесната температура. Дори имат и дума за това - sitali, която на санскрит буквално означава "охлаждане".

Снимка 540638

Източник: iStock

Сред върлите привърженици на тази теория е опитният учител по йога и медитация Травис Елиът. И сред всички видове упражнения, които знае, той посочва едно, с което не само ще се кротнем, но и ще свалим телесния градус.

За целта трябва да седнем и да се настаним удобно.

Започваме, като затворим дясната ноздра с десния палец. И вдишваме през лявата четири пъти. След това, по време на последното вдишване, сваляме палеца от дясната ноздра и с десния безименен пръст запушваме лявата ноздра. После правим четири издишвания през дясната ноздра. Повтаряме всичко отначало - от пет до десет пъти.

Дихателните упражнения, ползите им за здравето и как да вземем най-доброто от тях

Дихателните упражнения и ползите им за здравето

Най-лесният начин да си помогнем

Пред Real Simple Травис Елиът обяснява и защо този трик работи. В йога левият канал се нарича ин, или студената енергия, а десният канал - ян, или топлата енергия. А с това дихателно упражнение увеличаваме хладната енергия и по този начин се разхлаждаме.