На прага на първия учебен ден на преден план отново излиза проблемът с тежките раници, които децата трябва да носят ежедневно. Много възрастни обаче също ги предпочитат като удобен начин за носене на лаптопа или други вещи.

Затова е добре да знаем до какво може да доведе носенето на тежка раница всеки ден и какво можем да направим, за да предотвратим неприятните последствия за здравето си.

Стойка

При децата е много по-лесно да видим промяната в нея. Тежката раница прегърбва, навеждаме се напред, за да компенсираме тежестта. Осъществява се неестествено притискане на гръбначния стълб, което води до изкривявания, нарушения в баланса и възможност за по-лесно падане и нараняване.

Снимка 442142

Източник: iStock

Изравняване на гръбнака

Ежедневното носене на тежка раница в дългосрочен план води до изкривявания на гръбначния стълб спрямо неговата ос, както и до ускоряване на дегенеративния процес на стареене.

Мускули

Мускулите на гърба и раменете също са подложени на прекомерно натоварване, което ги прави по-податливи на възпаления и травми. Коремните мускули също страдат и отслабват от нарушената стойка.

Снимка 442144

Източник: iStock

Артрит

Носенето на тежка раница увеличава рискът от развитие на това заболяване. Това се случва, когато има налице износване на ставите на гръбначния стълб, мускулите и бедрата. А болката така и не отшумява...

Главоболие

Често то е причинено от схващания в мускулите на врата и раменете. Ако редовно ни боли глава,  можем да опитаме да намалим теглото на раницата и да видим дали ще има ефект, пише Reader's Digest.

15 минути на ден и без повече болки в гърба

15 минути на ден и без повече болки в гърба

4 упражнения за сигурен резултат

Колко тежка трябва да е раницата 

Когато говорим за децата, най-важното правило е тежестта на раницата да не е повече от 10-15% от телесното им тегло. В противен случай възможността за множество ортопедични проблеми е реална и голяма.