Едва ли има човек, който не е страдал от болки в гърба. Неправилната позиция на тялото през целия ден, стресът, наднорменото тегло и дори начинът, по който ходим - всичко това са фактори, които провокират в тази деликатна област, повече или по-малко, интензивен дискомфорт.

Изчислено е, че почти 85% от населението на Европа има проблеми с гърба. Данните сочат, че водим заседнал начин на живот, нямаме здравословни навици, не спортуваме достатъчно и не спазваме режим на здравословно хранене.

А за да се сложи край на тези болки, не се нуждаем от часове спорт. Просто трябва леко да променим начина си на живот.

Така докато сме в офиса и работим, нищо не ни пречи да ставаме на всеки час и половина, да разпъваме иначе сгънатите под бюрото крака и да се разходим за две минути по коридора. Пък после пак да се залавяме със задълженията си.

Снимка 356499

Източник: iStock

Друга идея: защо не превърнем някои от ежедневните си дейности от задължения в полезни и приятни преживявания. Като например ходенето до магазина. От отскачане по необходимост за пет минути, то лесно би се превърнало в 15-минутна разходка - без бързане и напрежение, нещо само за нас.

Причината за постоянните болки в гърба често се крие и във факта, че сме качили някое килце отгоре. И това лесно се избягва, като ограничим консумацията на мазнини и алкохол.

Тези семпли съвети, в комбинация със следващите упражнения, ще намалят болката в гърба и ще ни накарат да се чувстваме страхотно.

Коляно до гърдите 1

Снимка 356491

Източник: iStock

Лягаме по гръб с лице към тавана. Краката са поставени на пода. Сгъваме единия и с помощта на ръцете придърпваме коляното към гърдите, докато другият стои изтегнат на пода. Задържаме в позицията за 15 секунди и сменяме краката. Повтаряме три пъти с всеки крак.

Коляно до гърдите 2

Снимка 356495

Източник: iStock

Технологията на изпълнение тук е същата като в предишното упражнение, но едновременно с двата крака. Задържаме колената до гърдите за 15 секунди и повтаряме три пъти.

Усукване

Снимка 356490

Източник: hola.es

Лицето гледа към тавана, краката са сгънати в коленете, а стъпалата са на пода. От това положение, пускаме краката в едната страна и завъртаме главата в противоположната посока.

Когато краката докоснат земята, задържаме за 10 секунди, след което с плавно движение завъртаме в другата посока. Достатъчно е да го направим три пъти за всяка страна.

Позата на котката

Снимка 356496

Източник: iStock

Заставаме на "четири крака", гърбът е прав, погледът е прикован в земята. Уверяваме се, че главата, вратът и гърбът са напълно изравнени.

Движението е следното: избутваме максимално гърбът нагоре като котка, когато се чувства застрашена. Задържаме за 10 секунди и се връщаме в стартовата позиция. Три повторения са напълно достатъчни.

Коя е най-добрата позиция за сън

Коя е най-добрата позиция за сън

И как да останем в нея, когато я "нацелим"

От испанското издание Hola препоръчват описаните по-горе упражнения да се практикуват сутрин след сън и/или преди да си легнем.