Онкологичните заболявания от години са сред водещите причини за смъртност в световен мащаб. Основното, което се знае за тях, е, че най-важни са превенцията и ранното диагностициране.

Смокините, антиоксидантите, кожата, ракът и ползите от плода

5 ползи от смокините

Не бива да ги подценяваме

С годините лечението на различни ракови заболявания се променя и развива, а учените не спират да търсят отговори на редица въпроси - като например как раковите клетки се размножават в организма и успяват да подтиснат имунната система.

Ново изследване на учени от National Cancer Institute във Великобритания ни дават подробни разяснения за механизма на действие на раковите клетки. Според тях, те се разрастват като образуват "малки пипала", с които изсмукват силата на имунните клетки.

Изследването, публикувано в списание Nature Nanotechnology, установя, че раковите клетки "обезоръжават" своите потенциални нападатели - клетките на имунната система, като изсмукват митохондриите, благодарение на които те функционират.

Чрез този механизъм раковите образувания метастазират и се превръщат в заплаха за живота. Тогава имунната система е силно подтисната и не може да спре този процес.

До този извод се стига след експеримент в лабораторни условия, при който се използват клетки от рак на гърдата и имунни Т клетки. Под микроскоп се установява, че двата вида клетки са физически свързани чрез малки пипала с ширина между 100 и 1000 нанометра, което е в пъти по-малко от един косъм.

При оцветяване на митохондриите, които осигуряват енергия за клетките, с флуоресцентно багрило се вижда, че те се изтеглят от имунните клетки към раковите през нанотръбите. "Това е напълно нов механизъм, чрез който раковите клетки избягват имунната система и ни дава нова цел, към която да се стремим", коментират учените, цитирани от Independent.

Мъжете, коремните мазнини, ИТМ и ракът на простатата

Опасните последици от биреното коремче

Още един риск за здравето при мъжете

Те правят експеримент с инжектиране на инхибитор на образуването на нанотръби в миши модели, използвани за изследване на рак на гърдата и на белия дроб. Така установяват значително намаляване на туморния растеж, което е повече от обнадеждаващо. Тепърва обаче предстоят опити върху животни и евентуално прилагане на този тип терапия и при хора с различни онкологични заболяване с цел забавяне на тяхното развитие.