Когато говорим за здравето на червата, обикновено става дума за милиардите бактерии и гъбички, които ги обитават, известни още и като микробиом. Микробиомът е отговорен за общото здравословно състояние на човека - в това число и за секса и удовлетворението, което носи той.

Сексът, липсата на интимен живот и вреди ли на здравето ни

Разболява ли ни липсата на секс

Въпрос на гледна точка

Доказано е също, че около 90% от серотонина - хормонът на щастието, се произвежда в червата. Коремните бактерии помагат и за синтеза на витамините от група В, които са от съществено значение за това да имаме достатъчно жизненост и енергия.

Ето защо се оказва, че ако бактериите ни "излязат от строя", това ще се отрази на цялостното ни състояние, включително и на сексуалните ни желания. От една страна, защото нивата ни на серотонин ще спаднат, а от друга - защото вероятно ще имаме неприятни симптоми като подуване, диария или повръщане. А в такива моменти либидото със сигурност тотално спада.

Снимка 603861

Източник: iStock

И дори да нямаме подобни крайни физически прояви на бактериален дисбаланс (или дисбиоза), може да се замислим дали честото ни лошо настроение и липсата на сексуални желания не са свързани с нашия микробиом.

И тук на помощ биха могли да ни бъдат пробиотиците. Тези полезни дрожди и бактерии се набавят на организма чрез определени храни. От особено значение са тези, които съдържат лактобацили - и за цялостното здраве на червата, и за поддържане на вагиналното здраве на жените.

А ако пък смятаме, че не успяваме да си набавим нужното количество полезни бактерии чрез храната, може да прибегнем до хранителни добавки.

Снимка 603862

Източник: iStock

Така се оказва, че пробиотиците наистина могат да повлияят на либидото, доставяйки повече енергия и повишавайки нивата на серотонин. Според експертите ефектът от тях се наблюдава след около 20-ия ден от прием. Но единствено при редовна употреба, уточнява Healthline.

И все пак, трябва да имаме предвид, че пробиотиците не са универсално решение за сексуална дисфункция. Има редица други фактори, които могат да окажат влияние. Като например приемът на антибиотици, антидепресанти, антиепилептици и лекарствата за понижаване на кръвното налягане и холестерола.

Зеленолистни зеленчуци, сулфохиновоза, черва и как да се погрижим за храносмилателната система

Как да се погрижим за храносмилателната ни система

Докато си хапваме

Добре е да помислим и за промяна в хранителните навици в по-дългосрочен план, както и за повишаване на физическата си активност - редовните упражнения се свързват с повишаване нивата на серотонин.