Акнето определено е един от най-досадните кожни проблеми. Използваме какви ли не козметични продукти за борба с него, но често се оказва, че трябва да действаме и на друго ниво.

Състоянието на кожата е пряко свързано и с това на организма ни като цяло. Затова често пъпките и други проблеми изискват не само външно, но и вътрешно лечение. На пазара можем да намерим различни добавки, за които се твърди, че облекчават акнето, но учени от Rasoul Akram Hospital в Иран доказват, че може би не се нуждаем от друго, освен от добре познатите пробиотици.

Тяхното основно действие е да балансират чревната флора, доставяйки полезни бактерии. Но, според проведено проучване, тези добавки имат още едно действие - да увеличават защитните сили на кожата срещу появата на пъпки.

Снимка 480354

Източник: iStock

Акнето се свързва с увеличен брой анаеробни бактерии, които атакуват чувствителната кожна флора. А увеличаването на добрите бактерии в червата чрез приема на пробиотици спомага за борбата с инфекциозните патогени и за поддържането на микробиома, пише MSN, цитирайки Cover Media.

Помага ли наистина кокосовото масло при акне

Помага ли наистина кокосовото масло при акне

Плюсовете и минусите

Необходими са още изследвания за дългосрочния ефект на подобен тип терапия, но учените са обнадеждени. Препоръчва се и използването на кремове с пробиотици, както и продукти, съдържащи глицерол или глицерин, които също действат положително на пъпките по лицето.