Кипър е близка и предпочитана от някои лятна дестинация със своето слънце, море и добре развити курорти. Но на островната страна има и един друг град, който си заслужава посещението - но по-малко по-различен повод.

Древният град на 2500 години, открит в тропическите гори на Амазония

Забележително откритие в Амазония

Какво представлява древният град на 2500 години

Вароша е известен като "призрачния град" и това не е никак случайно. В миналото е бил квартал на друг град - Фамагуста, който в началото на 70-те години е най-популярният курорт в страната. Посещаван е не само от кипърци, но и от редица световноизвестни личности като Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър и други.

Но всичко се променя през 1974 г., когато след сблъсък между гръцката кипърска и турската армия градът е окупиран от турците. По това време Вароша е най-модерната туристическа зона на Фамагуста. Гръцките кипърци се изселват. През 1984 г. резолюция на ООН призовава за предаването на града под контрола ни и казва, че само първоначалните жители, които са били принудени да напуснат, могат да се заселят в града. Така населението става малко над 200 души.

Снимка 655659

Източник: iStock

Курортното градче е забранено за външни посещения до 2017 г., когато турската армия разрешава влизането само на техни военни и персонал на ООН. Така, почти необитаем, градът започва да опустява и бетонът отстъпва на природата, която превзема отново териториите си. От малкото кадри на Вароша се виждат десетки изоставени сгради със счупени прозорци, ръждясали метални конструкции и избуяла растителност.

Безспорно най-голямата атракция на Вароша е бил и продължава да бъде 7-звездният хотел, който някога е приютявал всички звездни гости и хора с високи финансови възможности. Това е първият в света хотел, който получава толкова много звезди, а откриването му се случва малко преди окупацията. И така той успява да кипи от живот едва няколко месеца, преди да потъне завинаги в разруха.

Снимка 655658

Източник: iStock

Запазена от набезите на грабители, сградата му продължава да се издига в центъра на населеното място, но днес по-скоро като декор за филм на ужасите или апокалипсиси. А някои го наричат "недокоснатият хотел", защото вътре са останали мебели, посуда и други предмети, знак за славното му минало. И това на фона на над 3000 сгради наоколо, които са разграбени и опустошени.  

Според правителството на Турската република Северен Кипър, което контролира част от острова, мегахотелът Golden Sands е собственост на крал Чарлз. Това твърдение обаче не е признато от британския кралски двор, заявяват от там пред The Mirror. В момента сградата е под постоянна охрана и се иска специално разрешение, за да стигнеш до нея.

Снимка 655657

Източник: iStock

През 2020 г. Вароша и прилежащият му плаж стават отново достъпни за туристи, но това предизвиква разнопосочни коментари и дори международно напрежение. Според гръцките кипърци, курортът няма как да функционира както преди. А местните, които са решили да се върнат, определят мястото като " пост-апокалиптичен кошмар".

Йерихон - това ли е най-старият, оцелял и до днес, град в света

Кой е най-старият, оцелял и до днес, град в света

Всъщност има няколко претенденти

Най-посещаваното място е плажът на призрачния град. Въпреки че посетителите нямат право да влизат в блокираните и рушащи се сгради от събражения за сигурност, на туристическите групи е разрешено да се разхождат до тях, да правят снимки и да се интересуват от историята на този курорт като никой друг.