Има десетки градове по света, в които са живели хора в продължение на хиляди години. Въпреки това, когато става въпрос за определяне на най-стария непрекъснато обитаван град, няма ясен отговор.

Оулу - финландският град, който стана столицата на зимното колоездене

Градът, в който зимата не спира колоездачите

Когато усилията дават резултат

Загадката е малко като мисловния експеримент с кораба на Тезей: ако един град бъде съборен, възстановен, преместен леко, построен отгоре, съборен отново и реконструиран, това същият град ли е, или е нов?

Без да се затъваме твърде много във философски въртележки, има редица места, които биха могли да вземат короната на най-дълго съществуващия град в света - почти всички от които се намират в Близкия изток.

Йерихон

Източник: iStock

Йерихон

Град Йерихон в Палестина, известен с една позорна война в Стария завет, която вероятно не се е случила, често се смята за най-старият, непрекъснато обитаван град, който все още съществува. Археологически доказателства сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия. Смята се, че части от града и прочутите му стени са били построени за първи път около 9000 г. пр.Хр.

Лисабон ли е най-евтиният град в Западна Европа

Кой е най-евтиният град в Западна Европа

И защо си струва да го посетим

Тези структури обаче не трябва да се бъркат с днешния Йерихон, палестинския град на Западния бряг. Древната част на Йерихон всъщност е известна като Тел ес-Султан, на около два километра северно от днешния център на града. Има известен дебат дали може да се счита за постоянно обитаван, но ако ни попитат кой е най-старият град по време на тест, вероятно ще очакват отговора "Йерихон".

Дамаск

Източник: iStock

Дамаск

Сирия също има някои силни претенденти за короната. Преди това Дамаск беше смятан за безспорен шампион за най-стар град, като археологическите останки показват, че хората са били там още през 9000 г. пр.Хр. За съжаление, една текуща гледна точка е, че хората не са се заселвали непрекъснато в днешен Дамаск до около 6000 години по-късно.

Алепо

Източник: iStock

Алепо

Алепо също е част от претендентите. Този град се превърна в синоним на продължаващата гражданска война в Сирия, но това е само трагичен момент в дългия живот на това селище. Археологическите останки предполагат, че Алепо може да е бил обитаван от шестото хилядолетие пр.Хр. Той наистина започва да процъфтява по време на Златния век на Пътя на коприната от XII до началото на XV век.

Историческият град Шахрисабз - родното място на Тимур и източната култура

Историческият град Шахрисабз - родното място на Тимур и източната култура

Включен в списъка на ЮНЕСКО

Не на последно място, и град Фаюм в Египет заслужава да бъде споменат. Първоначално е основан от древните египтяни като Шедет. Поради манията на селището по бога крокодил Собек, гърците го нарекли Крокодилополис. Разположен на около 130 километра югозападно от съвременната столица Кайро, керамика и структури в близост до града предполагат, че хората са били тук от около 5500 г. пр.Хр., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка, завършва IFL Science.