По време на първия локдаун през пролетта песента на птиците бе това, което се прокрадваше през тишината на опустелия град. Без шума на колите започвахме да чуваме по-отчетливо гласа на тези малки пернати и това определено ни радваше.

Птиците пеят, за да маркират и защитават територията си, но за нас този звук е истински мехлем за душата. Песента им е задължителен елемент и в нашите представи за идилично бягство сред природата. И това не е никак случайно.

Според ново изследване, проведено в Калифорнийския политехнически щастски университет, именно песента на птиците е една от причините времето, прекарано сред природата, да има толкова благоприятен ефект върху начина, по който се чувстваме.

Снимка 510124

Източник: iStock

След експеримент с поставени говорители, от които звучи песен на птици, на туристически пътеки в Колорадо, се установява, че местата, където този звук се чува, се определят като най-приятни и запомнящи се, предава Independent.

Замърсяването, врабчетата, градските птици и как им влияе мръсният въздух

Защо изчезват врабчетата

Как градът убива пернатите си обитатели

Този ефект за човешката психика и настроение се наблюдава и в местата извън природата - например в големия град. И резултатите от това проучване за пореден път доказват необходимостта от намаляване на шумовото замърсяване. Тогава ще чуваме повече птички и ще сме по-щастливи. Толкова е просто.