Знаем, че спортът и балансираната диета са важни за здравето ни. Много често обаче мотивацията ни да се захванем с едното, другото или и двете едновременно е да отслабнем и изглеждаме по-добре.

Загуба на тегло, отслабване и навиците, които ни пречат да го постигнем

Ето какво ни пречи да отслабнем

5 причини, които ни спъват да свалим излишните килограми

Затова и модерните "методи" да постигане на това постоянно се сменят и не винаги са ефективни. Последната тенденция за бързо отслабване, популяризирана в TikTok, се нарича 30-30-30, а Eat This Not That се заемат с идеята да проверят работи ли.

За целта те се консултират със сертифицирания от Националната спортна академия на САЩ личен треньор Джонатан Тайлики. 30-30-30 всъщност означава да консумираме 30 г протеин в първите 30 минути, след като сме се събудили сутринта. А след това да тренираме леко кардио за около 30 минути, като пулсът ни трябва да е под 135 удара в минута.

Снимка 517915

Източник: iStock

"Това означава, че когато станете сутрин, вие консумирате храна с високо съдържание на протеини и завършвате с 30-минутна кардио тренировка като лек джогинг, въртене на педалите на велоергометър или ниско-интензивно кардио като танци", пояснява Тайлики.

Снимка 639263

Източник: iStock

Той допълва, че не случайно се казва, че закуската е най-важното ядене за деня. 30 г е ориентировъчно - не е нужно протеинът ни да е точно толкова. Важното е да избягваме въглехидратите и да изберем закуска като яйца, сирене, киноа или протеинов шейк.

Снимка 404624

Източник: iStock

Тайлики изтъква, че кардио тренировката трябва да е толкова интензивна, че да ни позволява да водим разговор, докато тренираме. "Тялото ви трябва да е в зоната на аеробна интензивност."