Наясно сме, че обикновено размерът на кучето има значение за продължителността на живота. По-едрите породи например са застрашени от по-ранна смърт. Установено е също, че кучетата с по-бавен метаболизъм (като колитата например), живеят по-дълго в сравнение с по-активните породи (като доберманите).

Кучетата и защо не бива да им крещим и да ги наказваме

Защо не бива да крещим на кучето си

Негативните последици

Ново американско проучване доказва, че послушните и дружелюбни кучета, които лесно се дресират, живеят по-продължително от по-непослушните.

Снимка 467648

Източник: iStock

Учените анализират статистика за продължителността на живота на най-различни кучета, като голяма част от цифрите, които използват, са предоставени от кучешки застрахователи.

Те установяват, че най-продължително всъщност живеят немските овчарки, пуделите и кучетата бишон фризе, които се смятат за едни от най-кротките и подаващи се на дресировка породи, пише New Scientist.

Снимка 467647

Източник: iStock

Изследователите също така откриват, че капризните шпицове и невротичните пинчери в много голям процент от случаите си отиват доста млади. Очевидно стресът не прощава на никого, дори и на четириногите ни приятели. 

Кучетата и наистина ли могат да броят

Математическите способности на кучетата

Наистина ли могат да броят