Винаги сме се изумявали от страхотния интелект на кучетата, който четириногите ни приятели всеки ден демонстрират. Едно от последните проучвания по тази тема обаче направо ни остави без думи. 

Кучетата, децата и как домашните любимци им помагат да учат

Защо децата трябва да си имат куче

Една неочаквана полза от четириногото

Учени от в Джорджия, САЩ правят изследване, с което имат за цел да установят дали кучетата могат да броят. За тази цел те обучават 11 кучета от различни породи да влизат в скенер за магнитно-резонансна томография и да остават неподвижни, докато трае изследването им. 

След това специалистите анализират кои зони в мозъка се осветяват в отговор на различен брой точки, показвани на екран, като нито едно от кучетата не е обучавано предварително под някаква форма да усвоява информация с числа .

Снимка 458283

Източник: iStock

Учените установяват, че при осем от кучетата има по-висока мозъчна активност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, когато броят на точките на екрана се е увеличавал или намалявал, отколкото когато е оставал непроменен.

Слепоочно-теменният дял е областта в мозъка, която реагира на числа и при хората. Така специалистите заключват, че изследването не само показва, че кучетата използват същата част от мозъка, за да преработват брой обекти като нас, но и че не е необходимо да бъдат предварително обучавани, за да го правят, пише Daily Mail.

Кучетата и защо не бива да им крещим и да ги наказваме

Защо не бива да крещим на кучето си

Негативните последици