Кучетата може и да са най-добрите ни приятели. Като всяко едно животно обаче, и те си имат своите инстинкти, на които се поддават. Затова и в много случаи просто ни изкарват от равновесие. И естествено, ако кучето е било непослушно, ние му крещим или го наказваме.

Инфарктът, сърдечният удар, кучетата и как домашните любимци удължават живота ни

Изглежда кучето удължава живота ни

Каква е връзката между инфаркта и кучето

Оказва се обаче, че тези действия от наша страна са причина да травматизираме косматото ни другарче.

Според португалски учени от от университета в Порто, дресирането на кучетата с наказания, води до много по-голям стрес при животното, отколкото възпитанието с награди. Негативните ефекти върху психиката на животното си личат от поведението, стойката му, нивата на кортизол и от когнитивните му способности при изпълнение на задача.

Снимка 452288

Източник: iStock

За целите на изследването учените работят с 40 кучета от тренировъчни училища, при които като метод на дресировка се използват награди и 50 кучета, при които за обучението им се залага на наказания, крещене, дърпане на каишката и дори удряне.

След часовете, посветени на дресировка, на кучетата е поставяна задача да намерят купичка с храна. Така учените установяват, че спокойните кучета от първата група много по-бързо намират яденето от стресираните, при които е иползван по-агресивният подход на обучение, пишат от Science Alert.

Кучетата, кучешката слюнка, раните и как ни се отразява

Рисковете за здравето от кучешката слюнка

Колкото и да обичаме кучетата, трябва да имаме едно наум