Вследствие на подводно изригване в края на миналия месец по крайбрежието на Япония се появи нов вулканичен остров, който, освен че изпуска дим, бавно увеличава размерите си.

Иля Гранде - тропическият остров, дом на прокажени, затворници и пирати

Иля Гранде - тропическият остров, дом на прокажени, затворници и пирати

Красивото място с мрачно минало

Вулканът започва да изригва на 21 октомври. До края на месеца магмата вече е достигнала повърхността на морето и се е натрупала под формата на нов остров, близо до вулканичния архипелаг Огасавара (съставен от 42 острова), съобщава The Japan Times.

Всъщност това не е уникално явление. В световния океан редовно се образуват нови острови в резултат на вулканична дейност под вълните. Подводните вулкани изригват разтопен материал, който бързо се охлажда от морската вода, втвърдява се и образува солидна възвишения, която могат да излизат над морската повърхност.

Снимка 641286

Източник: iStock

Така през 2021 г. още един остров възниква в Япония заради на изригването на подводния вулкан Фукутоку-Оканоба.

Страната буквално е огнище на вулканична активност, тъй като се намира в част от света, известна като Тихоокеански огнен пръстен. В него се помещават 452 вулкана и две трети от вулканите, активни от последната ледникова епоха насам. Около 90% от земетресенията в света и 81% от най-силните земетресения изобщо се намират на трасето на пръстена.

Литли-Хрутур на полуостров Рейкянес в Исландия - най-новият "бебе вулкан" на Земята

Новото геоложко чудо на Земята

Гледка, която спира дъха

Това е един от геоложките и географски фактори, които обясняват защо Япония има толкова много острови. Преди 2023 г. се смяташе, че официалният им брой е 6 852. Повторно преброяване по-рано тази година обаче показа, че вероятно числото е два пъти и повече по-голямо - приблизително 14 125.