Следобед на 10 юли Земята се пропуква. Три пукнатини се появяват североизточно от основата на Литли-Хрутур - малка планина на полуостров Рейкянес в югозападна Исландия, и започват да изхвърлят разтопена лава високо във въздуха, придружена от струи газ.

Последното изригване в Исландия не е никак шокиращо. Литли-Хрутур, което се превежда като "Малкият овен", е част от вулканичната зона Фаградалсфядъл, която изригва през март 2021 г. и август 2022 г. след прекъсване от почти 800 години. Всъщност околността се тресе в продължение на няколко дни с повече от малки 12 000 земетресения, регистрирани преди началото на изригването.

Пукнатините първоначално се простират на повече от един километър, пръскайки три линии нажежена лава във въздуха. Две от пукнатините се затварят до следващата сутрин, след което лавата е изтласкана от един единствен удължен активен конус. Това бързо се разраства до голям кратер, тъй като лавата се натрупва, създавайки това, което някои описват като "най-новия бебешки вулкан на Земята". Само за една седмица кратерът нараства до около 30 метра височина и продължава да се увеличава всеки ден.

Обемът лава, изхвърлен през първата нощ, е огромен (до 50 кубически метра в секунда) и се разпростира във всички посоки, в резултат на което сухият мъх, който покрива този безплоден пейзаж, се запалва.

Санторини, подводният вулкан Колумбо и засечената магмена дейност в една от камерите му

Неподозираната заплаха, надвиснала над Санторини

Колко опасен може да е туризмът на острова

След това силни ветрове разпространяват мъховите пожари в много широка област и е счетено за твърде опасно за посетителите на мястото за няколко дни поради комбинация от газове от вулкана и вреден дим от мъховите пожари. Местната противопожарна служба използва хеликоптери, за да пусне директно два тона вода върху пожарите, както и да достави резервоари с вода, които пожарникарите да използват. В крайна сметка пожарите са овладени и ветровете се променят в по-северозападна посока. Така на 17 юли е открита туристическа пътека и посетителите започват да се стичат, за да видят отблизо това рядко събитие.

Достъпът до вулкана зависи от местните условия и се променя всеки ден. Местните власти предоставят актуализации непрекъснато, като преди това оценяват условията и пригодността за посещение от хората, отбелязват от BBC.

Ник Валенда - акробатът, който ходи по въже над активен вулкан

Да се разхождаш над активен вулкан

Акробатът Ник Валенда - на 550 метра над езеротo от лава

Създаден е специален паркинг и от него посетителите трябва да извървят пеша или да карат колело девер километра по предимно равна пътека до голяма зона за наблюдение, въпреки че последният километър е каменист. След като се стигне там, хората се озовават само на един километър от изригващия кратер, който може да се наблюдава през силна топлинна мъгла. Това е невероятен спектакъл дори от такова разстояние, особено през нощта, когато бликащите фонтани от лава са по-видими на фона на по-тъмното небе, въпреки там не става наистина тъмно до средата на август.

Понастоящем пътеката е отворена от 09:00 до 18:00 ч. и отиването и връщането отнема най-малко пет или шест часа, включително време за туризъм и време, прекарано в наслаждаване на гледката. Трябва да се опита само от тези, които са достатъчно здрави и подготвени с подходящи обувки, облекло и вода. На мястото няма съоръжения, но екипи за търсене и спасяване са на разположение в случай на спешност.

Мауна Лоа, вулкан, Хаваи и какво се случва в най-големия вулкан в света

Какво се случва в най-големия вулкан в света

Мауна Лоа е една наистина зебележителна гледка в момента

Достъпът до мястото за наблюдение може да се промени с течение на времето, тъй като геолозите трябва да се уверят, че няма да се отворят нови пукнатини, преди да позволят на посетителите да се доближат до кратера. В ранните часове на 19 юли голямо парче от кратера се срутва, изливайки много бързо лава върху зона на запад от кратера, подчертавайки важността на спазването на тази опасна зона. По време на изригването през 2021 г. се наблюдават много промени в поведението на лавата, като нови пукнатини се отварят седмици след първоначалната.

Т.нар. бебешки вулканичен кратер продължава да расте ден след ден, докато лавата се издига във въздуха и добавя още височина към съществуващия конус. Сега лавата тече с очакван текущ дневен обем от девет кубични метра в секунда, подобно количество на това при изригването през 2021 г. Няма начин да се предвиди колко дълго ще продължи изригването. Предишните две продължават шест месеца (2021 г.) и три седмици (2022 г.).