Иля Гранде е популярна дестинация за туристи, търсещи слънце, море и непокътната природа. Този тропически остров, разположен в бразилския щат Рио де Жанейро, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и защитен природен резерват.

Единствената жена, живееща на Пианоза - островът на осъдените престъпници

Единствената жена, живееща на Пианоза - островът на осъдените престъпници

Когато загърбиш страха в името на мисията

Иля Гранде (или "големият остров") е открит през 1502 г. от португалския изследовател Андре Гонсалвеш. Разположен на около 150 км от столицата на щата Рио де Жанейро, той е заобиколен от множество по-малки острови.

Историята му обаче съвсем не е идилична. Първоначално островът е бил убежище за пирати и контрабандисти, които го използват като център за своята дейност. През 19 век се превръща в колония за хора, болни от проказа, които са изолирани на него, с цел предотвратяване разпространението на болестта. A впоследствие става строго охраняван затвор.

Снимка 641119

Източник: iStock

През 30-те години на миналия век в Cаndido Mendes са държани само политически затворници, но по-късно той е превърнат в съоръжение с висока степен на сигурност за най-опасните престъпници в Бразлия. Печели печалната слава на развъдник на някои от най-жестоките наркобанди в страната - като прословутата Comando Vermelhoот края на 70-те г.

През 1994 г. наказателният институт е закрит, заради нарастващите разходи, и така хората започват да виждат туристическия потенциал на острова.

Снимка 641121

Източник: iStock

Много от туристите, които пристигат днес в Иля Гранде, вероятно не съзнават тъмната история, която той носи. Мястото е търсено основно заради красивите си плажове и природните чудеса. Малко са тези, които са склонни да се отдават на мрачен туризъм.

Все пак, за тях съществува една седемкилометрова пътека, която води до бившия затвор Cаndido Mendes и почти изоставеното селище Доис Риос, където някога са живели пазачите. Поразителната разлика между мрачното минало на острова и красивата природа превръща този маршрут в любим сред фотографите и любителите на историята.

Снимка 641122

Източник: iStock

А за онези, които търсят истинска почивка сред природата, Иля Гранде е перфектното място. Посетителите на острова се придвижват пеша, с велосипед или с лодка, тъй като автомобилите са забранени. Лодки изпълняват функцията на таксита и транспортира посетителите от един плаж до друг.

Един от най-предпочитаните е плажът Lopes Mendes, смятан може би за най-красивият в Бразилия. Белият му пясък и разбиващите се вълни са го превърнали в популярна дестинация за сърфистите. В защитените води на океана живеят различни видове, като морски костенурки и делфини.

Защо пейзажът на остров Сокотра често се определя като "извънземен"

Защо пейзажът на остров Сокотра често се определя като "извънземен"

Най-необикновеното място на Земята

Иля Гранде е осеян и с множество старинните селца, разположени основно по крайбрежието. Те предлагат стаи за гости и малки смейни хотели и хостели. А между селищата са разположени редица къмпинги. А за да избегнат високите температури, посетителите на Иля Гранде винаги могат да се разхладят, благодарение на кристално чистите лагуни и разбиващи се водопади в района, разказват още от Stars Insider.