До Великден остават броени дни, но няма нужда подготовката за празника да минава под напрежение. Когато времето ви притиска, спокойно може да се доверите на Lidl. Там ще откриете всичко необходимо за вкусен Великден, включително козунаци - както класички, така и по-нетрадиционни вкусове, но с неизменното оптимално съотношение между качество и цена.
Можете да направите своя избор между козунаци от "Фурната на Lidl", приготвени по традиционни рецепти от българския производител на хлебни изделия - пловдивската компания Симид ЕООД. Разбира се, класическият козунак, чийто конци се топят в устата, има специално място в сърцата на повечето от нас. Може да изберете да опитате и други традиционни и не толкова традиционни печива от "Фурната на Lidl", като козунак със стафиди или с орехов пълнеж, мини козуначе и руло с крем.
Веригата предлага и богата селекция от пакетирани козунаци, които са част от асортимента на собствените марки на веригата - Родна стряха, Favorina и Deluxe. Можете да опитате козунак с портокалови корички и стафиди, със захарна поръска или с какаови парченца.
Специално за празника, Lidl предлага не само български, но и международни великденски вкусове. Все по-популярното у нас панетоне, познато още като италиански козунак, присъства както сред предложенията от "Фурната на Lidl", така и като част от асортимента с пакетирани козунаци на собствената марка на ритейлъра - Favorina.
За онези, които дори и по празниците пазят талията си и броят калории, Lidl предлага също толкова вкусни мини козуначета (120 г) от "Фурната на Lidl" или мини панетоне Favorina (100 г). Те са чудесен избор за сладък празничен момент без угризения.
Тайните за перфектен козунак на известния кулинар Димитър Тончев
Чудесно е, че в Lidl имаме толкова богат избор от козунаци. За тези от вас, които имат време и желание да запретнат ръкави и сами да си приготвят празничния сладкиш, имаме и страхотни идеи и препоръки "от кухнята". Посъветвахме се с един от най-усмихнатите кулинари в България с изявен афинитет към печивата - Димитър Тончев. Той ни сподели тайната си, която може да изненада дори най-опитните в приготвянето на козунаци. Тончев избягва да добавя брашно, докато меси тестото. Според него периодичното добавяне на брашно е най-често срещаната грешка, която прави тестото по-тежко и твърдо вместо по-пухкаво.
"Нормално е тестото за козунак да лепне по плота, когато все още не е добре омесено", разкрива Тончев.
Друг важен въпрос, на който всеки ентусиаст-пекар търси отговор, е "Колко време е нужно за втасване?". Тончев препоръчва да има две втасвания, за да се постигне перфектна текстура.
"По време на първото втасване, когато козунакът все още не е оформен, основно се развива вкус в тестото, то зрее (ферментира). Става още по-вкусен, ако втаса цяла нощ в хладилника. След като се оформи и сложи в тавичка, второто втасване служи, за да се издуе, да се събере повечко въздух и да стане пухкав."
За още по-богат вкус на козунака, Тончев много харесва да добавя ядкови тахани, локум, всякакви сушени плодове. И още една интересна идея - след като козунакът се изпече, да се напълни с шоколад или сладко с помощта на пош.
За финал, Димитър Тончев ни разкрива най-голямата си тайна - рецепта за козунак без месене. Тази "революционна техника" наистина спестява много усилия, ако е приложена правилно.
Накратко споделяме основните стъпки от рецептата и препоръчваме да изгледате цялото видео за повече подробности.
Продукти:
- Брашно - 550 г
- Захар - 150 г
- Инстантна мая - 7 г
- Сол - 5 г
- Мляко - 200 г
- Яйца - 3 броя
- Масло - 50 г
Начин на приготвяне:
- Първо разбъркваме яйцата и захарта.
- Отделно смесваме млякото и маята.
- Добавяме всички течни съставки.
- Замесваме тестото.
- Оставяме го да си "почине" за 30-40 минути.
- Прилагаме техниката "stretch and fold" - повдигаме единия край на тестото и го прегъваме към центъра. Повтаряме това действие и за другите страни на тестото. Оставяме тестото да се надигне. Малък, но много ценен съвет, при изпълнение на тази стъпка, е предварително да си намокрите ръцете с вода.
- Повтаряме тази техника още 2 пъти (общо 3 пъти).
- Разточваме тестото и намазваме с масло. В плънката можем да добавим стафиди.
- Навиваме на руло и оплитаме
- Оставяме тестото да втаса
- Печем на 180°C за около 30-50 минути, докато козунакът получи хубав наситен загар и се сготви напълно. Времето може да варира спрямо всяка фурна и размер на козунака.