Надали има човек, който да не обича да завърши края на работния си ден или седмица с чаша бира. Особено пък когато времето вече е топло и слънчево, и подходящо за споделяне на вкусната напитка с добра компания.

Бутилирана или наливна бира - защо винаги има разлика във вкуса и на какво се дължи това

Защо вкусът на бутилираната и наливната бира е различен

И коя да изберем

Всички сме чували обаче и, че бирата е твърде калорична - и знаем за "биреното коремче". Факт че, бирата може да повлияе на теглото, но само в случаите, в които прекаляваме и приемаме повече калории, отколкото може да изразходим. Така, както с всяка храна или напитка.

Все пак, оказва се, че от значение е, когато става дума за калории, и видът на бирата, която консумираме. Нейната разновидност, както и количеството алкохол, има отношение към съдържанието на мазнини, протеини и въглехидрати. Ето какво казват в тази връзка диетолозите, според Eat This, Not That, и кои точно видове бира определят като най-нискокалорични.

Светъл лагер

Брой калории: 90-110 за 330 мл

Класическият лагер, освен че е сред най-разпространените видове бира, е и със сравнително ниско съдържание на въглехидрати. Често е и нискоалкохолен, което също има значение за калоричността.

Снимка 611658

Източник: iStock

Освен това е с лек, приятен хмелен вкус, без да е твърде горчив, подобно на ейла.

Пейл лагер

Брой калории: 130-140 за 330 мл

Малко след светлите бири по калоричност се нареждат и т.нар. пейл лагери. Основната разлика между тях е в количеството прибавен хмел и ечемик, както и по-високата степен на карбонизация - наличието на въглероден диоксид в течността, който прави характерните за напитката мехурчета.

Снимка 611660

Източник: iStock

Бирата се се отличават с по-блед цвят, откъдето идва и наименованието ѝ и с леко по-изразен вкус в сравнение със светлия лагер.

Пилзнер

Брой калории: 65-95 за 330 мл

Всъщност, това също е вид лагер - със златист цвят и лек аромат, без натрапчив горчив завършек. Често е бъркан с други видове светла бира, поради факта, че производителите нерядко избират да използват термина свободно.

Снимка 611657

Източник: iStock

За първи път е представен в град Пилзен, откъдето идва и името му, още през 19 век. Специфичното при направата му е използването само на светъл, леко изпечен ечемик.

Стаут

Брой калории: 125 за 330 мл

Вероятно всеки любител на бирата е пил Гинес - може би най-популярната марка стаут в света, чийто произход датира от началото на 19 век в Ирландия.

Снимка 611659

Източник: iStock

По същество това е малцов ейл, характерен с тъмния си цвят и наситен кремообразен вкус. Това се дължи на силно препечения ечемичен малц, към който се прибавя лактоза или овесени ядки, нотки шоколад, кафе и какао.

Пшенична бира

Брой калории: 100-120 за 330 мл

Пшеничните бири обикновено са по-леки и със сладникъв вкус в сравнение с традиционните бири. Самото им наименование произтича от факта, че се приготвят с 30% и дори повече пшеница, наред с хмела. Някои производители пък изобщо не включват хмел.

Снимка 611662

Източник: iStock

Различните версии на пшеничната бира се различават по външен вид - могат да бъдат бистри или леко мътни. И обикновено са с ниско алкохолно съдържание.

Светъл ейл

Брой калории: 95-125 за 330 мл

Ако търсим нещо по-леко, добър вариант е светлият ейл. Този тип бира е и една от най-разпространените в света, а направата ѝ датира още от 15 век в Англия.

Бира, Brewmeister Snake Venom, Brewmeister Armageddon, Koelschip Start the Future - кои са най-силните бири в света

Топ 7 на най-силните бири в света

Когато бирата е по-високоалкохолна и от ракия

Традиционно ейлът се отличава от лагер бирите по вида използвани дрожди и температурата, при която протича ферментацията. Той е с лек и мек вкус, с привкус на малц или хмел. Често могат са се усетят плодови аромати или такива на подправки.