Знаем за примамливата сила на "направи си сам" продуктите за дома. Сред тях са и почистващи трикове, които десетилетия наред са ползвани от родителите ни, но които се оказват съвсем не толкова ефективни и безопасни, колкото се предполага. Ето някои от тях.

Снимка 441147

Източник: iStock

Миене на прозорците с вестници

Днешните вестници са много по-тънки и лесно се разкъсват. Освен това има голяма вероятност вместо да почистим, да оставим следи от мастило по стъклата. Най-ефективният начин да измием прозорците е с микрофибърна кърпа и препарат за стъкло.

Сипване на белина в тоалетното казанче

Белината или препаратите на нейна база са силно токсични и разяждащи. Може и да дезинфекцират, но рискуваме да разядат гумените уплътнения и само да ни създадат проблеми.

Ползване на ароматизатори за въздух

Макар безспорно да добавят приятна миризма, ароматизаторите обикновено "замаскират" лошите миризми, освен това могат да предизвикат алергични реакции. Най-доброто спасение от неприятните аромати е доброто почистване и редовното пране на текстила в дома - пердета, кувертюри, т.н.

Поставяне на сода за хляб в хладилника

Вярва се, че сода бикарбонат, сипана в малък съд, успява да премахне неприятните миризми в хладилника. Това обаче е само отчасти вярно, защото содата успява да действа единствено на киселите аромати. По-голям ефект има използването на активен въглен, който абсорбира всички органични молекули.