Великденските празници са периода, в който традиционно хапваме повечко яйца от обичайното. Всички знаем за ползите им за цялостното здраве на тялото и помощта им в посока потенциална загуба на мазнини и намаляване нивата на възпаление.
И все пак сме чували, че с яйцата не бива да се прекалява, най-вече с вкусния жълтък. Причина за това е високото съдържание на холестерол и наситени мазнини. Разпространено е дори схващането, че не бива да се ядат повече от три яйца на ден - количество, прието като здравословно.
Ако изключим това обаче, жълтъкът е изключително полезна храна. Той съдържа всички витамини (с изключение на витамин С) и е богат на хранителни вещества като фосфор, селен, желязо, калций, цинк. Затова не е чудно, че е определян като храна, която има основно положителни ефекти върху организма. От Eath This, Not That посочват четири основни от тях.
Очите
Яйчните жълтъци съдържат фитохимикала лутеин, който всъщност придава жълтия му оттенък. А отдавна е установено, че лутеинът е свързан със здравето на очите. Той предотвратяването на дегенерация на макулата, която често се случва с напредването на възрастта.
Източник: iStock
Мускулите
Жълтъкът съдържа почти половината от цялото количество протеин в яйцето, казва Амидор. Протеинът помага за редица процеси в организма, включително за изграждане на мускулите.
Сърцето
Редица специалисти по хранене смятат, че жълтъкът осигурява така полезните омега-3 мастни киселини. Те за помагат за насърчаване здравето на сърцето и намаляват риска от смърт от сърдечни заболявания.
Някои омега-3 киселини също се свързват и потенциално унищожаване на раковите клетки и предотвратяване на заболявания като артрит.
Костите
Яйчният жълтък е един от основните хранителни източници на витамин D. Витаминът помага на калция да се абсорбира и така заедно помагат за поддържане на здравето на костите. Затова и подрастващите, и хората в напреднала възраст е важно да консумират достатъчно жълтъци, за да предотвратят риска от костни заболявания - като рахит при деца и остеопороза при възрастните.