През последните години науката потвърждава това, което австралийците-аборигени, най-старата непрекъсната жива култура в света, винаги са знаели: регионът Пилбара в Западна Австралия е сред най-старите места на Земята.

Пилбара започва да се формира преди повече от 3.6 милиарда години, а нейният пейзаж от наситени червени земи и безкрайни панорами, я прави едно не само древно, но и уникално място. Размерът на Пилбара е приблизително два пъти по-голям от Великобритания, но с население от едва 61 хиляди души, това е един от най-рядко населените региони на Земята. 

Учените установяват, че огромните образувания на Пилбара от богати на желязо скали, образувани преди съществуването на кислород и самия живот, са най-добре запазеният пример за най-древната земна кора в света. Докато се смята, че други глобални находища на желязо са се образували по подобно време, повърхността на Пилбара остава непогребана и необезпокоявана от геоложки катаклизмични събития.

Снимка 568429

Източник: iStock

"Уникалното в пейзажа на Пилбара е не само възрастта на района, но и невероятното му състояние на запазеност", каза Мартин Ван Кранендонк, професор по геология в Университета на Нов Южен Уелс, който прекарва години в картографиране и изучаване на Пилбара.

Йън Уебстър, Dinosaur Database, Земята и интерактивната карта, на която можем да видим как е изглеждала планетата ни преди милиони години

Ето как е изглеждала Земята преди 750 милиона години

Интерактивната карта, която ни дава тази информация

Според Ван Кранендонк скалата на Пилбара е толкова древна, че не съдържа вкаменелости в структурата си, но въпреки това върху нея са открити вкаменени доказателства за най-старите форми на живот на Земята.

Снимка 568431

Източник: iStock

През 1980 г. близо до Мраморния бар в Пилбара са открити изкопаеми строматолити (слоести варовикови образувания от натрупани отложения от микроорганизми, най-често включващи цианобактерии) на 3.45 милиарда години. Тези микробни общности на цианобактерии са съществували за първи път, когато условията на Земята не са могли да поддържат никаква друга форма на живот, изграждайки луковични структури, подобни на рифове, докато освобождават кислород чрез фотосинтеза.

Снимка 568430

Източник: iStock

На юг от Пилбара в басейна Хамлин близо до залива Шарк се намира най-обширната жива система от строматолити в света, която все още процъфтява Това е едно от само двете места на Земята, където съществуват живи морски строматолити.

Palazzo Rainis Hotel & Spa, Como Le Montrachet, The First Roma Musica - луксозни хотели, отварящи в Европа през 2022 г.

Нощувка като никоя друга

8 луксозни хотела, които отварят врати в Европа през 2022 г.

Въпреки че районът на Пилбара изглежда като полусуха пустиня, в него се намира един от най-красивите национални паркове в света. Изсечен от земята от милиарди години бавна ерозия, неземното великолепие на националния парк Кариджини се намира дълбоко в неговите древни клисури и отвесни пропасти, където сред набраздените скали са разположени красиви водопади и кристално чисти водни дупки.

Снимка 568426

Източник: iStock

Пилбара все още разкрива нови тайни за ранните условия на Земята и живота на първите жители на региона. Докато новите открития за това колко дълго Пилбара е била непрекъснато обитавана изненадват учените, за коренното население това е нещо, което винаги са знаели. А именно, че животът и всичко започва точно тук - от Пилбара.