Без съмнение пастата е емблемата на италианската кухня. Дори и в най-семплия си вид, това ястие е вкусно и лесно за приготвяне. Единственият проблем, който винаги сме имали с пастата, е, че помага за трупането на килограми.
Всъщност тестените изделия ни помагат да поддържаме здравословно тегло, установяват италиански изследователи от института Neuromed. До този извод те стигат благодарение на проучване, включващо повече от 20 хиляди души.
През последните години наблюдаваме нещо като тиха революция - на много от заклеймяваните като не чак толкова здравословни храни, започва да се гледа с друго око. А сега изследователите ни обясняват, че няма смисъл да избягваме и тестените изделия.
Нека да бъдем наясно обаче - никой не казва, че трябва да заредим хладилника си с масло, тестени изделия и яйца, а по-скоро, че ако консумираме с мярка, няма да имаме проблеми с теглото.
Източник: iStock
Италианските учени правят мета-анализ на предишни изследвания, проведени на случаен принцип, за да установят дали наистина пастата е виновна за покачването на теглото при онези, които я ядат редовно.
Оказва се, че няма данни за увеличено тегло при никой от участниците в изследването, който редовно похапват паста. Под "редовно" учените разбират не повече от две чинии с паста на седмица, като междувременно тези хора избягват други тестени изделия и храни, богати на захар.
Учените установяват, че след 12 седмици хората, които ядат паста два пъти на седмица, губят средно по 630 грама от теглото си.
Проучването не само не намира връзка между консумирането на тестени изделия и нездравословното тегло, а се случва точно обратното - паста се свързва с отслабването, пишат от Science Alert.
Източник: iStock
"Като традиционен компонент на средиземноморската диета, консумацията на тестени изделия е отрицателно свързана с индекса на телесната маса, обиколката на талията и съотношението талия-бедро, както и с по-ниско разпространение на наднормено тегло и затлъстяване", заключават изследователите.