Винаги сме се чудили дали памперсите имат срок на годност. Това всъщност е много разумен въпрос, ако имаме стари пелени за еднократна употреба и не знаем дали можем да ги използваме, когато се появи бебе номер две, три или четири. Или може би обмисляме да подарим неотворени, остатъчни памперси на приятел или роднина.

Знаем, че бебешкото мляко има срок на годност и дори бебешките кърпички могат да загубят влага с времето. Но що се отнася до пелените, нито ние, нито нашите приятели, семейство и дори нашият педиатър нямат представа дали "изтичат" някога.

Честно казано, това е въпрос, за който повечето хора никога не се замислят. Ако търсим онлайн за отговор, няма много налична надеждна информация. Добрата новина е, че вече не е нужно да гадаем. От Health Line се свързват с отделите за обслужване на клиенти на двама от големите производители на пелени за еднократна употреба (Huggies и Pampers) и общият им отговор е: не, памперсите нямат срок на годност. Това се отнася и за еко пелените.

Снимка 596465

Източник: iStock

И става въпрос и за отворени, и за неотворени пелени. Като хартиен продукт, памперсите имат обаче някои дребни забележки след известен период от време. И макар технически да не "изтичат", производителите препоръчват да ги използваме в рамките на две години след покупката.

Мръсният въздух, плацентата и как уврежда неродените бебета

Мръсният въздух уврежда и неродените бебета

Какви са последствията

Ефекти на времето върху памперсите

Цветът, абсорбцията и еластичността са фактори, които трябва да имаме предвид при пелени, по-стари от няколко години. Тези проблеми не означават, че са опасни за здравето на децата, но просто трябва да имаме едно наум за дребните дефекти. 

Ако памперсите са на повече години, вероятно вече няма да са бели, а по-скоро ще имат лек жълтеникав оттенък. Това е нещо, което обикновено се случва с хартиените продукти с течение на времето, поради излагане на светлина и въздух. Но въпреки че жълтите пелени изглеждат странно, те са безопасни за употреба и могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези в новата опаковка.

Снимка 596463

Източник: iStock

И ако цветът не бива да ни притеснява, то със сигурност трябва да обърнем внимание на попиващите им способности. Има вероятност абсорбиращият материал да се разпадне с времето. В резултат на това пелените могат да станат по-малко ефективни и да доведат до протичане.

Ако забележим такъв дефект, по-добре е да не ги използваме, а да си вземем нов пакет. По този начин дупето на нашето бебе ще остава възможно най-сухо, което може да помогне за предотвратяване на обриви.

Сладката агресия, желанието ни да мачкаме малки бебета и животинки и какво представлява тя

Защо искаме да "смачкаме" всичко малко и сладко

Микс от емоции

Възможно е по-старите памперси да имат и по-разхлабен ластик около крачетата, което прави пелената и по-малко ефективна, тъй като пропуска. Понякога има проблем и със самозалепващата лента, използвана за задържане на пелените, тъй като лепилото изсъхва и се втвърдява.

Как да ги съхраняваме

Тъй като целта е да поддържаме пелените в добро състояние, така че да не загубят ефективността си, важно е да знаем правилния начин за съхранението им.

Снимка 596462

Източник: iStock

Pampers препоръчват да ги държим в "зона, защитена от екстремна топлина и влажност". Компанията съветва също да са на място с температура не по-висока от 29.4°C. Твърде много топлина може да компрометира самозалепващата се лента.

Ако имаме повече пелени, отколкото ще ни трябват, хубаво е да са добре запечатани в оригиналната им опаковка. Това елиминира прякото излагане на светлина и въздух, което спомага за намаляване на ефекта на пожълтяване.