Вероятно ни се е случвало при вида на малко кученце, котенце или бебе така да се умилим и да полудеем от щастие, че буквално да искаме да го смачкаме от любов. Тази емоция се оказва позната на много хора, а учените се опитват да разгадаят какво точно представлява.

И така й дават името "сладка агресия" - непреодолимото желание да хапем и мачкаме животни и хора, които всъщност не искаме да нараним. 

Според последно проучване, тази емоция активира две части от мозъка ни - едната отговаря за емоциите, а другата - за възнагражденията. Това доказва една по-стара теория, според която сладката агресия е просто начин на мозъка да се справи с непреодолимият изблик на умиление.

Снимка 467175

Източник: iStock

Това е многостранна емоция, в която всъщност няма никакво желание за проявяване на агресия, а по-скоро на грижа. Ние изпитваме един вид емоция, а междувременно изразяваме съвсем друг. Същото като да плачем, когато сме щастливи. Това се превръща в начин да намерим баланса в емоциите си, за да не прекалим с положителните.

Winnie_thecocker - кучето, по което всички полудяха в Instagram

Защо всички си падат по това куче

Кокер шпаньолката Уини, която стана интернет звезда

Но не всички бебета и животни ни карат да изпаднем в подобно умиление.  Доказано е, че при малките дечица то се отключва най-вече от кръгли лица, големи чела и очи и пухкави бузи. Именно тях искаме да изядем и да намачкаме, пише Vice.