В последните години имаме все повече научни доказателства, че няма безопасна доза алкохол, която можем да консумираме без притеснения за здравословното си състояние. Оказва се, че и все повече хора осъзнат това и се стремят да намалят приема на алкохолни напитки. Разбира се, това не може да стане от днес за утре, но наистина е една от най-добрите услуги, които можем да си направим.
Сега ново изследване акцентира върху вредата от питиетата при по-възрастните хора (над 55 години), които се оказват още по-уязвими. И отново се подчертава, че алкохолът е канцерогенен и може да се превърне в причина за над 50 различни заболявания, някои от които са животозастрашаващи.
В научните данни, публикувани преди дни в списание JAMA Network Open, отново се подчератва, че когато става дума за алкохол, колкото по-малко пием, толкова по-добре за здравето ни. Също така се пояснява, че по-малкият риск от умерената консумация вероятно се дължи и на други фактори от ежедневието ни - като например, че внимаваме повече с какво се храним, движим се повече и т.н.
Източник: iStock
Прави се уточнението и че в повечето случаи хората, които въобще не пият алкохол, са тези, които имат някакви здравословни проблеми, които не им го позволяват. И когато се направи сравнение между тях и тези, които си пият от време на време (или всеки ден по малко), някои могат да си направят извода, че всъщност пиенето не е толкова лошо, колкото смятат някои, обясняват от CNN.
От данните в изследването можем да си направим извода, че най-малък е здравословният риск за тези, които нямат някакви заболявания, предпочитат да пият вино и пият само по време на хранене. Консумацията на вино и комбинацията й с храна намалява или дори елиминира свързания с алкохола риск от смърт вследствие на онкологични, сърдечно--съдови и други заболявания в сравнение с други модели на пиене.
Spotlight
на 17.08.2024 в 03:37:25 #1Ха, на здраве!