Най-добрият европейски производител на ориз Италия наблюдава ръст в потреблението на продукта по време на пандемията. В първите шест седмици от разпространението на коронавируса и обявяването на извънредното положение, потреблението на ориз нараства с 47%. Консумацията в този период се е увеличила до толкова, че в някои случаи дори надхвърля търсенето на тестени изделия, пишат от AFP.
"По време на изолацията заради COVID-19 хората преоткриха ориза, а също и ризотото, което винаги е било малко пренебрегвано в италианската кухня", казва Стефания Буфа, 27-годишен производител на ориз от Робио в Ломбардия.
Оказва се обаче, че оризът е не само изключително популярен в страната, но и извън нея. Дори и Китай подписва сделка за внос на италиански ориз.
Източник: iStock
Китайците всъщност са добре запознати с различните италиански сортове, използвани най-вече за приготвяне на типични ризото ястия, сред които попадат карнароли, арборио, рома или балдо. И въпреки че се опитват да ги произвеждат на тяхна територия, италианският ориз се оказва по-качествен от този, отглеждан в Китай.
Сделката с Китай е страхотна новина за производителите в провинциите Павия, Ломбардия, Верчели и Новара, на които се дължи 95% от националното производство.
Оризът в Италия се отглежда на територия от 545 хиляди декара се обработва от общо 4200 производители. Италианското производство на ориз възлиза на 1.5 милиона тона годишно. Страната може да се похвали с повече от 200 разновидности, като всеки сорт има своите специфични вкусови особености.
Източник: iStock
Въпреки голямото производство на Италия, Европа държи само 0.4% от общото световно производство от 500 милиона тона годишно. 90% от него си остава в Азия.