Най-добрият европейски производител на ориз Италия наблюдава ръст в потреблението на продукта по време на пандемията. В първите шест седмици от разпространението на коронавируса и обявяването на извънредното положение, потреблението на ориз нараства с 47%. Консумацията в този период се е увеличила до толкова, че в някои случаи дори надхвърля търсенето на тестени изделия, пишат от AFP.

Джеф Безос, 122 милиарда долара, клипчето с ориз и как изглежда богатството на милиардера

Как изглеждат 122 милиарда долара (в ориз)

Богатството на Джеф Безос в реални пропорции

"По време на изолацията заради COVID-19 хората преоткриха ориза, а също и ризотото, което винаги е било малко пренебрегвано в италианската кухня", казва Стефания Буфа, 27-годишен производител на ориз от Робио в Ломбардия.

Оказва се обаче, че оризът е не само изключително популярен в страната, но и извън нея. Дори и Китай подписва сделка за внос на италиански ориз.

Снимка 478984

Източник: iStock

Китайците всъщност са добре запознати с различните италиански сортове, използвани най-вече за приготвяне на типични ризото ястия, сред които попадат карнароли, арборио, рома или балдо. И въпреки че се опитват да ги произвеждат на тяхна територия, италианският ориз се оказва по-качествен от този, отглеждан в Китай.

Oryza Food Truck, Андре Токев и уличната храна от ориз

Ориз на четири колела

Oryza Food Truck – уличната храна от ориз на шеф Андре Токев

Сделката с Китай е страхотна новина за производителите в провинциите Павия, Ломбардия, Верчели и Новара, на които се дължи 95% от националното производство.

Оризът в Италия се отглежда на територия от 545 хиляди декара се обработва от общо 4200 производители. Италианското производство на ориз възлиза на 1.5 милиона тона годишно. Страната може да се похвали с повече от 200 разновидности, като всеки сорт има своите специфични вкусови особености.

Снимка 478986

Източник: iStock

Въпреки голямото производство на Италия, Европа държи само 0.4% от общото световно производство от 500 милиона тона годишно. 90% от него си остава в Азия.

Картофите и защо са по-полезни от белия ориз

Ето защо картофите са по-полези от белия ориз

И без това ги предпочитаме...